Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
RÅVARA I FOKUS SAFFRANSFLÄTA MED MANDEL OCH LINGO
N 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 2 dl mjölk (3 %) 1 förp saffran ½ g 6 ½ dl vetemjöl 1 dl strösocker 75 g rumstempererat smör 1 ägg ½ tsk salt uppvispat ägg till pensling mjöl till utbakning Fyllning 150 g mandelmassa 100 g rumstempererat smör ½ dl strösocker 1 ½ dl frysta lingon 1 msk majsstärkelse 1 dl hackad sötmandel Sockerlag ¾ dl strösocker ½ dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölk och saffran och vispa tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, socker, smör, ägg och salt. Arbeta degen ca 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 2 timmar i kylen. 2. Fyllning: Riv mandelmassan i en bunke och rör ihop med smör och socker. Blanda lingonen med majsstärkelse. 3. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela i två bitar. Kavla till två rektanglar ca 20 x 30 cm. Bred på fyllningen och strö över lingonen och rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt och dela varje rulle längsmed. Snurra ihop de två bitarna på varje längd och nyp ihop. Låt jäsa övertäckta ca 1 ½ timme i rumstemperatur eller till dubbel storlek. 4. Sätt ugnen på 200 °C. Pensla längderna med ägg och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. 5. Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen. TIPS Saffranslängd över? Frys in och spara till nästa fikastund. 25 BUFFÉ #11/2022
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen