Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
THANKSGIVING POÄNGEN MED EN amerikansk Thanksgivi
ng-middag är kanske lika mycket dofterna som smakerna. Det är ju ofta matens dofter vi minns allra starkast från barndomen. För många amerikaner är höjdpunkten varje Thanksgiving just att kliva in i gamla släktingars hem och känna de familjära höstdofterna av kanel, tranbär, stekt sötpotatis, salvia, timjan och den grillade kalkonen som precis plockats ur ugnen. Även färgpaletten rimmar med höstlöven utanför, då allt på bordet tycks gå i brunt, orange och senapsgult, som om vi var fast i ett evigt, men väldigt behagligt 1970-tal. VI TÄNKER KANSKE på Thanksgiving som den äldsta och mest traditionella amerikanska högtiden, men i själva verket infördes den som nationell helgdag under inbördeskriget 1863. Det var då presidenten Abraham Lincoln utropade Thanksgiving som en ny, nationell högtid med hopp om att helgdagen skulle kunna ena ett splittrat land. Ett och ett halvt sekel senare är dagens amerikaner kanske inte överens om särskilt mycket, men de flesta ser trots allt fram emot Thanksgiving varje höst. OM DET AMERIKANSKA köket ständigt förändras, i takt med att nya människor anländer till landet och storstädernas hundratals olika kök förnyar och influerar varandra, så har Thanksgiving-bordet däremot sett i princip likadant ut i århundraden. Högtidens rötter går tillbaka till 1620-talet, då pilgrimer i dagens Massachusetts delade informella måltider med ursprungsbefolkningen från Wampanoag-stammen. Thanksgiving blev sedan en amerikaniserad version av de skördefester som jordbrukare ordnat i Europa i århundraden. Idag kretsar Thanksgiving-bordet kring den grillade kalkonen, men förmodligen åts det ingen kalkon på de tidiga högtiderna i USA, utan mer sannolikt serverades hjort eller anka, som var betydligt vanligare i nordöstra USA där Thanksgiving först började firas. Sedan slutet av 1800-talet har kalkon varit vedertaget som högtidens officiella maträtt. DET KAN VARA en utmaning att göra något kulinariskt intressant av kalkon. Stannar den lite för länge i ugnen blir köttet lätt torrt och tråkigt. Det förklarar också TIPS Recept på stuffing med bacon och timjan, tranbärssås och gräddsås hittar du på sidan 39. varför amerikaner lägger minst lika mycket vikt vid ”stuffing”, den örtkryddade brödröran som kalkonen antingen fylls med eller serveras med som tillbehör. Det finns inga strikta regler för stuffing och de flesta amerikanska familjer har någon som svär vid familjereceptet som en helig släktklenod, men vanligast är en bas av dagsgammalt vitt bröd, lök, salvia, rosmarin, selleri, timjan och gott om smör. Thanksgiving-måltiderna rundas traditionellt av med en paj på pumpa, som också tenderar att lyftas av amerikanska mängder smör och socker. UNDER PANDEMIN VAR det många amerikanska familjer som valde att ställa in resorna hem till släkten för Thanksgiving-firandet. Höstens högtid lär därför bli en återförening för miljoner av amerikaner som för första gången på ett år eller två återser kära släktingar, såväl som barndomens dofter och smaker. I år infaller firandet av Thanksgiving torsdag den 24 november. 37 BUFFÉ #11/2022
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen