Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
RÅVARA I FOKUS SMÖRDEGSSNURROR MED LINGON OCH BRI
E CA 30 STYCKEN / 30 MIN INGREDIENSER 1 rulle kyld smördeg 250 g 200 g brieost 1 dl hackade valnötter 1 dl frysta lingon 1–2 msk flytande honung flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Skär brieosten i små tärningar och fördela över smördegen. Strö över nötter och lingon och rulla ihop. 2. Skär i ca 30 bitar och sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Ringla över honungen och strö över lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills de fått färg. Servera ljumna. TIPS Gör smördegssnurrorna i förväg och värm på innan servering. APELSINSALLAD MED LINGON OCH LUFTTORKAD SKINKA 6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 4 apelsiner 200 g chèvre 1 dl tinade frysta lingon 1 dl hackad sötmandel ca 150 g lufttorkad skinka olivolja flingsalt, svartpeppar bröd till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala apelsinerna med kniv och skär i skivor. Lägg på ett fat och toppa med smulad chèvre, lingon, mandel och skinka. Ringla över olja och strö över flingsalt och peppar. Servera gärna med bröd. Så växer lingon Lingon växer på torr och näringsfattig hed- och skogsmark över hela Sverige, gärna i tallskog. Riset har djupgröna, läderartade blad och vita eller rödaktiga, klockformade blommor som blommar i maj–juni. Bären mognar vanligtvis under tidig höst och har en klarröd färg och frisk, syrlig smak. FRYST LINGONCHEESECAKE MED PEPPARKAKSBOTTEN 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 ½ dl frysta lingon ¾ dl strösocker 150 g pepparkakor 100 g smör 2 krm salt 100 g vit choklad 3 dl vispgrädde 300 g färskost 2 krm vaniljpulver 1 burk sötad kondenserad mjölk ca 400 g GÖR SÅ HÄR 1. Lägg hälften av lingonen med sockret i en kastrull och koka upp, koka tills sockret löses upp. Blanda med resten av lingonen. 2. Mixa eller krossa pepparkakorna. Smält smöret och blanda med pepparkakorna och salt. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut pepparkakssmulet i botten. Ställ i kylen. 3. Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Vispa grädden. Vispa ner färskost och vaniljpulver. Blanda ner chokladen i den kondenserade mjölken och vänd ner i gräddblandningen. Häll i formen och ringla över lingonen. Ställ i frysen minst 8 timmar. Ta fram ca 20 minuter före servering. Toppa gärna med extra lingon. 23 BUFFÉ #11/2022 Sött som salt Lingon passar utmärkt i såväl salta som söta rätter och allra helst tillsammans med smakkompisar som ingefära, kanel, päron och viltkött. Naturlig konservering Vid tillredning av exempelvis lingonsylt, -saft, -dricka och -gelé behöver inget konserveringsmedel tillsättas, detta för att bären redan innehåller bensoesyra – ett naturligt konserveringsmedel. TIPS Garnerna cheesecaken med lingonblad.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen