Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE MARTIN GELIN Journalist och
författare Till vardags skriver den USA-baserade journalisten för Dagens Nyheter, men i det här numret av Buffé lär han oss allt vi behöver veta om det amerikanska Thanksgiving-firandet. Läs mer på sidan 35. Vad ser du mest fram emot med julen? – Vi firar inte traditionell jul i vår familj. Min fru har föräldrar från Taiwan så vi brukar fira hemma hos dem med pekinganka, vilket jag föredrar framför den traditionella kalkonen. Vilket julgodis kan du inte få nog av? – Våra högtider rundas oftast av med mochi, en alldeles lagom söt japansk risdessert. LISA I ETT FOTOALBUM finns en bild på mig när jag är liten, kanske fyra, fem år gammal. Vi firar jul hos min mormor och jag är klädd i röd finklänning, har hemklippt lugg och svinkoppor i ansiktet. Och så ser jag oerhört nöjd ut. För på tallriken framför mig ligger två köttbullar och en prinskorv, på en i övrigt tom tallrik, varsamt placerade så att de formar en glad gubbe. ALLA HAR VI våra favoriter på julbordet, de rätter vi bara inte kan vara utan. När jag var fem år var det köttbullarna och prinskorven, idag är det något helt annat. I år väljer jag den rostade blomkålen med sojasmör som får ersätta den något uttjatade griljerade rotsellerin som senaste åren blivit det givna substitutet för julskinkan. Jag väljer den smakrika röran med varmrökt lax, färskost och gräslök som passar alldeles utmärkt till knaprigt knäckebröd. Jag väljer den krämiga rotfruktsgratängen som mer än gärna får ersätta Janssons på mitt julbord. KANSKE SKA VI våga utmana lite extra vilka rätter som tillhör julbordet? Kanske finns det något som bara blivit kvar, utan att någon egentligen saknar det om det byts ut mot något nytt? För det stämmer ju som man säger – omväxling förnöjer. Prova att förnya julen i år! Dina blivande julfavoriter hittar du på sidorna 12–19. Trevlig läsning! LEMKE Receptkreatör Krögare, tv, radio, kokböcker och matmagasin. I 20 år har det kreativa matgeniet Lisa Lemke jobbat med mat på alla tänkbara vis. Du hittar hennes recept på sidorna 35–41. Vad ser du mest fram emot med julen? – Julen är årets absolut bästa högtid! Pysslet, maten, baket, det stora julbordet och sedan ett långt jullov med tid för lugn, ro och umgänge med hela familjen. Vilket julgodis kan du inte få nog av? – Hemgjord marsipan fylld med spritmarinerad torkad frukt och doppad i mörk choklad. ICA-HANDLARE I FOKUS CHRISTOFFER RUSSO ICA Supermarket Älgen, Vargön I den lilla Västgötska orten Vargön driver Christoffer ICA Supermarket Älgen, en butik med brett utbud och extra goda smaker från lokala leverantörer. Vilka lokala produkter kan man se fram Liv Bossuyt, redaktionschef emot hos er till jul? – Vi har sedan många år tillbaka nära samarbeten med flera lokala producenter, en fantastisk prinskorv från Eriksons chark, julskinkor från Rybergs, smakrika sallader från Ljusgårda och gräddig julost från Gäsene ost för att nämna några. Hur möjliggör ni en prisvärd jul för era kunder? – Vi jobbar hårt för att hitta inköp som genererar så bra priser som möjligt. Med ett brett utbud i alla prisklasser möjliggör vi en god jul för alla! 5 BUFFÉ #11/2022 ledare Foto Håkan Johansson
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen