Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
THANKSGIVING HELSTEKT KALKON MED SALVIA, CITRON O
CH VITLÖK 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 hel kalkon ca 3 ½ kg 1 citron 1 gul lök 1 äpple 1 tsk flingsalt 3 dl vin eller vatten salt, svartpeppar steksnöre Kryddsmör 100 g rumstempererat smör 3 stora vitlöksklyftor 1 msk olivolja 2 krm chiliflakes 1 kruka grovhackad salvia GÖR SÅ HÄR 1. Om kalkonen är fryst: tina i kylskåp 1–2 dygn tills den är helt tinad. 2. Ta ur ev hals och inälvor. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så den blir helt torr. Riv skalet från citronen och skär den i klyftor. Skala och skiva löken. Skär äpplet i klyftor. 3. Kryddsmör: Mixa ihop ingredienserna med citronskalet, 1 msk salt och 1 tsk peppar. 4. Sätt ugnen på 175 °C. Lossa skinnet på kalkonens lår och bröst. Tryck in ca 2 /3 av kryddsmöret under skinnet. Gnid in resten av smöret på kalkonen. Fyll kalkonen med lök, äpple och citronklyftorna. Vik in vingspetsarna under kalkonen och knyt ihop lårbenen med steksnöre. Strö över flingsalt och 2 krm peppar. 5. Häll vinet i en stor ugnsform och sätt in formen längst ner i ugnen. Lägg kalkonen på ett galler. Klä ev in yttersta delen på lårbenen med aluminiumfolie så att benändarna inte bränns. Sätt in kalkonen i ugnen ovanför formen tills innertemperatur är 72 °C intill lårbenet. Räkna ca 40 minuter per kilo kalkon. 6. Låt kalkonen vila ca 45 minuter innan du skär upp den. Krydda det skivade köttet med salt och peppar. Ringla gärna över lite av skyn. TIPS Blev det kalkon över? Laga en club sandwich eller caesarsallad med kalkon istället för kyckling. 1. Sätt ugnen på 225 °C. Skär brödet i tärningar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och rosta tills brödet är helt torrt och 39 BUFFÉ #11/2022 GRÄDDSÅS CA 6 DL / 15 MIN INGREDIENSER 2 dl buljong från kalkonen 5 dl vispgrädde 1–2 msk japansk soja 1 msk majsstärkelse 2 msk gelé, tex vinbärsgelé salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp buljong, grädde och soja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka ca 5 minuter. Vispa ner gelén och smaka av med salt och peppar. SÖTPOTATISSTOMP MED OST OCH LÖK 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1,8 kg sötpotatis 1 gul lök 1 stor vitlöksklyfta 2 msk smör 1 ½ dl finriven lagrad ost salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär sötpotatis i bitar. Skala lök och vitlök och skär i bitar. Lägg sötpotatis, lök och vitlök i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt 1 tsk salt och låt koka upp. Koka tills sötpotatisen är mjuk ca 20 minuter. Häll av och mosa med en stomp eller visp och rör ner smör och ost. Smaka av med salt och peppar. STUFFING MED BACON OCH TIMJAN 6 PERSONER / 60 MIN INGREDIENSER 5 skivor ljust surdegsbröd 1 stor gul lök 2 vitlöksklyftor 1 stor morot 3 selleristjälkar 140 g bacon ½ dl hackad timjan 2 msk + 25 g smör 2 dl buljong från kalkonen 1 stort ägg salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR krispigt ca 10 minuter, rör om en gång. Sänk ugnen till 175 °C. 2. Skala lök, vitlök och morot. Hacka lök, vitlök, morot och selleri fint. Strimla baconet. Fräs grönsakerna med bacon och timjan i 2 msk smör tills grönsakerna är helt mjuka och baconet fått lite färg. Ta från värmen och blanda ner det rostade brödet och tillsätt 1 dl av buljongen. Blanda noga, krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar och låt stå ca 30 minuter. 3. Smält 25 g smör och rör ihop med resten av buljongen. Vispa ner ägget. Blanda ner i brödblandningen, häll ut i en ugnsform. Ställ in i mitten av ugnen 15 minuter eller tills den får fin färg. TIPS Har du selleri över? Hacka, frys in och använd nästa gång du gör gryta eller tomatsås. KRYDDIG BAKAD PUMPA MED GRÖNKÅL 6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER ca 1 ½ kg butternutpumpa 3 vitlöksklyftor 2 msk finhackad färsk ingefära 2 tsk malen kanel 1 krm riven muskot 2 msk olivolja 100 g grönkål ½ dl rostade pumpakärnor salt, svartpeppar Dressing ½ dl olivolja 2 msk äppelcidervinäger 2 tsk honung 1 tsk dijonsenap GÖR SÅ HÄR GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar och lägg på en plåt. Krossa vitlöksklyftorna och lägg på plåten med skalet kvar. Blanda pumpan med ingefära, kanel, muskot, olja, ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Rosta i mitten av ugnen tills pumpan är mjuk och börjar få lite färg, ca 30 minuter. 2. Ta ut ur ugnen och ta bort skalet från vitlöken och lägg i en skål. Mosa vitlöken med en gaffel och blanda med övriga ingredienser till dressingen och ½ tsk salt. Plocka grönkålen från stjälken och lägg på plåten 1. Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret och blanda ner sockret. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda ner bakpulver och filmjölk. Tillsätt mjöl, majsmjöl och salt. Rör till en jämn smet. 2. Bred ut smeten i en smord ugnsform. Baka i mitten av ugnen 30–40 minuter. Skär brödet i rutor strax före servering. TIPS Det söta, saftiga majsbrödet är också gott att servera till en het gryta. med pumpan. Häll över dressingen och blanda noga. Toppa med pumpakärnor. TRANBÄRSSÅS 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 stora apelsiner 225 g frysta tranbär 1 ¼ dl ljust muscovadosocker 1 kanelstång salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Tvätta en apelsin noga. Skär bort 3 remsor skal med en skalare, se till att få med så lite som möjligt av det vita. Pressa juicen från båda apelsinerna och lägg i en kastrull med skalet, socker, kanelstång och tranbär. Låt koka upp och koka under lock på svag värme ca 15 minuter, rör då och då. Smaka av med salt och peppar. 2. Låt svalna och häll upp på en väl rengjord glasburk. Håller ca 1 vecka i kylskåp. Servera såsen rumstempererad. TIPS Tranbärssås passar utmärkt till fågel och viltkött. CORNBREAD 6 PERSONER / 60 MIN INGREDIENSER 125 g smör + extra till formen 1 ½ dl strösocker 2 ägg 1 tsk bakpulver 2 ½ dl filmjölk 2 ½ dl vetemjöl 2 ½ dl majsmjöl 1 tsk salt
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen