Buffé 1
TREND gröt RESTAURANGTIPS Äkta (gröt)kärlek VISST
E DU ATT paradiset för alla grötälskare finns i vårt kontinentala grannland? I september 2011 öppnade den då 21 år gamla Lasse Skjøning Andersen vad som skulle bli världens första grötbar på Jægersborggade 50 i Köpenhamn. Idag finns restaurangen Grød på nio olika adresser som alla serverar gröt i de mest kreativa former och varianter för såväl frukost som lunch eller enklare middag. Här finns allt från len havregrynsgröt med en uppsjö av toppings för alla smaker till mer matiga gröträtter som italiensk risotto, indisk daal och asiatisk congee. Ett besök på Grød och det är omöjligt att inte känna hur ens hjärta plötsligt klappar lite extra hårt för gröt! TRE FRÅGOR AMANDA FERNSTRÖM Matinspiratör Varför har gröt blivit så trendigt? – Gröt är en bra och billig frukost som går snabbt att svänga ihop och mättar länge. Den nya trendfaktorn tror jag beror på tillbehören som går att variera i oändlighet efter vad man har hemma, vad man är sugen på och vad som är i säsong. Vad ligger bakom grötens tidigare rykte som något torrt och tråkigt? – Det finns väl inget tråkigare än helt vanlig, torr och lite klistrig gröt serverad med bara mjölk? Gröten måste vara len, krämig och smaka mycket! Hur äter du helst din gröt? – Jag brukar koka gröten på en blandning av gryn, till exempel havregryn, rågflingor, lite fröer och kardemumma. Att byta ut hälften av vattenmängden mot havremjölk gör gröten len och fin. Jag har också kokat gröten i chaite, vilket blir väldigt gott och ger lite extra kryddning! Som tillbehör blir det oftast färska bär, frukt eller kompott av det. Gärna tillsammans med något krämigt, som en klick yoghurt eller nötsmör. Sedan serverar jag gröten med en skvätt skummad havremjölk. Följ @fernbakes på Instagram för mängder av mat- och bakinspiration. ”gröt kan bli riktigt kul om man vågar ta ut svängarna lite.” – Anna och Rasmus Axelsson, ur boken Frukost hela dagen, 2018 Missa inte tävlingen om boken på sidan 47. DET BÄSTA AV JULEN! KRYDDIG PEPPARKAKA PLUS len havregrynsgröt är lika med ren julmagi! Dessutom ett roligt sätt att variera den klassiska gröten. PEPPARKAKSGRÖT 2 PERSONER / 30 MIN Häll 3 dl havregryn, 2–3 tsk pepparkakskrydda, 3 dl mjölk, 3 dl vatten och 1 krm salt i en kastrull och koka upp. Koka ca 3 minuter under omrörning. Söta med 1–2 msk honung. Servera i skålar och toppa med rårörda lingon, hackad mandel och mjölk. 8 BUFFÉ #11/2022 VARMT OCH OMFAMNANDE: vintertider är lika med gröttider! Foto Malthe Milthers
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen