Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
JULBORD HARICOTS VERTS MED TRANBÄRSOCH APELSINSMÖ
R 6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 100 g rumstempererat smör ¾ dl hackade pistagenötter 1 msk apelsinskal 1 dl hackade torkade tranbär 1 krm svartpeppar 500 g haricots verts 1 msk olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Blanda smör, nötter, apelsinskal, tranbär, peppar och ½ tsk flingsalt. Lägg på en bit plastfolie, rulla ihop till en rulle och lägg i kylen minst 30 minuter. 2. Stek haricots verts i oljan tills de får lite färg ca 3 minuter. Krydda med ½ tsk flingsalt. Skiva smöret och toppa haricots verts med smör. GRÖNKÅLSPAJ MED FETAOST 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 125 g kallt smör 3 dl vetemjöl Fyllning 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 150 g grönkål 2 msk smör 1 tsk torkad timjan 3 ägg 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1 dl riven lagrad ost 150 g fetaost 1 dl hackade valnötter salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt 3 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. 3. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skölj kålen, skär bort den grova stammen. Riv bladen i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret ca 5 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt timjan och grönkål och stek ytterligare ca 5 minuter tills kålen mjuknar lite. Krydda med 2 krm salt. 4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, 2 krm salt och 1 krm peppar. Lägg fräset i pajskalet och häll på äggstanningen. Smula över fetaosten och strö över valnötterna. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen är gyllene. TIPS Laga pajen dagen innan och värm på vid servering. JULSALLAD MED GRANATÄPPLE OCH MANDEL 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 röda grapefrukter 1 granatäpple 1 fänkål 1 tsk finrivet limeskal 1 msk färskpressad limejuice 2 msk olivolja 2 tsk honung 1 kruka mynta salt, svartpeppar Saltrostad mandel 1 tsk salt 1 dl sötmandel GÖR SÅ HÄR 1. Saltrostad mandel: Koka upp ½ dl vatten och salt. Rosta mandlarna i en het stekpanna och häll sedan på saltvattnet. Låt vattnet ånga av och lägg upp mandlarna på en tallrik. 2. Skala grapefrukten med en kniv. Skär ut filéer. Dela och plocka ut kärnorna ur granatäpplet. Ansa och skiva fänkålen så tunt som möjligt, gärna på mandolin. 3. Blanda limeskal och -juice med olja, honung 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Lägg upp fänkålen på ett fat och blanda med dressingen. Strö över grapefruktklyftorna och granatäppelkärnorna. Hacka mandeln grovt och toppa salladen med mandel och myntablad. TIPS Det går lika bra att använda frysta granatäppelkärnor. 18 BUFFÉ #11/2022 G ö r k n s l å a p m j e f d t e o a t s
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen