Buffé 1
SMAK småcitrus TIPS – För vinterns törstsläckare:
Frys in citrusskivor och använd som isbitar i dryck. – Gör enkelt julgodis: Doppa skalade färska clementinklyftor i smält mörk choklad. Strö över mortlade kardemummakärnor och låt chokladen stelna. Förvara i kylskåp. – Dekorera med citrus: Torka citrusskivor i ugn och skapa en vacker girlang att pynta hemmet med. – Bjud på vintrig fördrink: Mortla 2 kvistar rosmarin och 3 msk socker. Blanda med 4 dl färskpressad clementinjuice och låt dra ca 30 minuter. Sila juicen. Fördela juice och 4 dl tonic water i 6 glas. Fördela 750 ml mousserande vin i glasen. Garnera med rosmarinkvistar. FÖRVARA RÄTT Mörkt och svalt, 4–5 °C. ALLT DU BEHÖVER VETA SMÅCITRUS, PÅ ENGELSKA mandarin, är ett samlingsnamn för olika sorters citrusfrukter från Citrus Reticulata, en art som har sitt ursprung i Sydostasien där den odlats i över 4 000 år. Det finns en stor variation i både smak och utseende mellan de olika citrusfrukterna, men gemensamt för småcitrus är den söta, syrliga och uppfriskande smaken. Till småcitrus räknas familjer som satsumas, clementin och tangerin. Satsumas känns igen genom sin lite platta form och tunna, gula och ofta grönskimrande skal. Smaken är i början av säsongen syrlig för att senare bli allt mer söt. Den nästintill kärnfria clementinen har ett tjockt, lättskalat, djuporange skal och tangeriner är sorter som uppkommit genom att korsa småcitrus med andra citrusfrukter, till exempel grapefrukt och apelsin. Spansk småcitrus finns i butik från omkring september till april, men finns nästintill året om från övriga ursprung. De passar utmärkt att äta som de är, pressa till juice eller använda i desserter och bakverk. SMAKKOMPISAR NÖTTER ROSMARIN FETAOST CHOKLAD SMÅ, SÖTA OCH härligt syrliga. Säsongen för småcitrus är här! En citrusdoftande gåva Visste du att... … det år 2018 producerades över 19 miljoner ton småcitrus i Kina? … citrusfrukter som odlas längs ekvatorn förblir gröna även när de är mogna? … clementinsorten clemenules är den vi mest förknippar med jul? … vi i Sverige äter nio tiondelar av vår totala årliga småcitruskonsumtion under vinterhalvåret? Att göra egen clementinmarmelad går snabbt och är enklare än du tror. I en vacker burk med ett dekorativt snöre eller band och handskriven etikett eller hälsning blir det dessutom en fin och personlig gå bort-present för vinterns fester och middagar. TIPS Fler recept på ätbara gå bort-presenter hittar du på buffe.se RECEPT CLEMENTINMARMELAD CA 1 LITER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg clementiner 1 kg syltsocker GÖR SÅ HÄR 1. Tvätta clementinerna noga. Skala clementinerna och skär skalet i tunna strimlor. Hacka fruktköttet och ta bort kärnorna. Lägg allt i en kastrull med syltsocker och koka upp under omrörning. Koka kraftigt ca 10 minuter, skumma av. 2. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt. Låt svalna och förvara i kylen. 9 BUFFÉ #11/2022
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen