Buffé 1
MIDSOMMAR ÄGGHALVOR MED MATJESSILL, HOVMÄSTARSÅS
OCH POTATIS 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 skiva kavring 1 msk olja 8 ägg 100 g matjessill 200 g kokt skalad potatis ½ dl hovmästarsås dill till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Riv eller hacka kavringen. Stek i oljan på medelvärme några minuter tills det är krispigt. Lägg på en bit hushållspapper. 2. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg ner äggen och koka 9 minuter. Spola kalla, skala och halvera. Skär bort en bit av botten och ställ äggen på ett fat. Ta ur äggulorna med en liten sked och smula ner i en skål. 3. Skär sillen och potatisen i små tärningar och blanda med äggulan och hovmästarsåsen. Toppa äggen med röran och garnera med dill och kavringssmul. TIPS Förbered ägghalvorna och fyllningen dagen innan, lägg ihop vid servering. POTATISTUNNBRÖD MED ÄGGSMÖR 16 BRÖD / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g kokt skalad potatis 4 dl vetemjöl 4 msk olivolja 3 krm bakpulver 1 ½ tsk salt Äggsmör 2 ägg 50 g rumstempererat smör 1 dl finskuren gräslök 1 tsk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 2 krm salt GÖR SÅ HÄR 1. Äggsmör: Koka upp en kastrull med vatten och koka äggen ca 9 minuter. Spola äggen kalla, skala och hacka grovt. Blanda med smör, gräslök, citronskal och -juice och salt. 2. Pressa potatisen och blanda med resten av ingredienserna till en smidig deg. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar på mjölad bänk. Kavla till tunna bröd, 2–4 mm tjocka. Stek direkt i en torr stekpanna på medelhög värme 1–2 minuter per sida. Servera med äggsmöret. TIPS Baka bröden och gör äggsmöret dagen innan, linda in bröden i en handduk eller plastpåse. Värm bröden i ugnen några minuter innan servering. FÄRSKPOTATIS OCH SPARRIS MED SMÖRSÅS 8 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 kg små färskpotatisar 250 g grön sparris 1 ask smörgåskrasse salt Smörsås 2 dl vispgrädde 2 dl crème fraiche 200 g smör i tärningar 1 msk finrivet citronskal ½ dl finriven pepparrot GÖR SÅ HÄR 1. Tvätta eller skrubba potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka sparrisen 1–2 minuter. 2. Smörsås: Koka upp grädde och crème fraiche. Tillsätt smöret och mixa till en slät sås. Smaka av med citronskal och salt. Lägg sparris och potatis på ett fat, skeda över såsen. Toppa med pepparrot och krasse. GRILLADE KYCKLINGSPETT MED AIOLI 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ca 1 kg kycklinglårfilé 1 msk paprikapulver 1 tsk nymalen svartpeppar 3 tsk malen ingefära 2 tsk malen spiskummin 14 BUFFÉ #06–07/2023 2 tsk malen koriander ½ dl japansk soja 4 dl aioli olivolja salt GÖR SÅ HÄR 1. Blanda kryddor, soja och ½ dl olja. Skär kycklingen i ca 3 x 3 cm stora bitar och blanda med 1 tsk salt. Trä kycklingen på blötlagda spett. Grilla spetten runtom och pensla med marinaden under tiden tills kycklingen är genomstekt. 2. Servera kycklingspetten med aiolin. TIPS Förbered marinad och spett i förväg och tillaga innan servering. GRILLAD PURJOLÖK MED GRÄDDIG SALVIASÅS 8 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 500 g purjolök 3 dl vispgrädde ½ finriven vitlöksklyfta ½ msk finrivet citronskal 1 msk majsstärkelse 1 kruka salvia olivolja salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp grädde med vitlök och citronskal, låt koka någon minut. Vispa ihop majsstärkelse med 4 msk kallt vatten och vispa ner i grädden. Strimla salvian. Smaka av såsen med salt och blanda ner salvian. 2. Ansa och skölj purjolöken noga. Bryt av de två yttersta bladen från purjolöken och lägg dem på grillen. Rosta purjolöksbladen till de får färg och låt svalna helt. 3. Skär resten av purjolöken i 2 cm tjocka bitar och trä på 8 blötlagda spett. Pensla med olja och grilla tills purjolöken är mjuk och får fin färg. Lägg spetten på ett fat, skeda över såsen och smula över den rostade purjolöken. Toppa gärna med extra salvia. TIPS Gör såsen och förbered spetten i förväg, grilla spetten och värm såsen innan servering. ROSTAD POTATISSALLAD MED TAPENADE 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 ½ kg fast potatis 3 dl urkärnade svarta oliver 4 sardellfiléer 2 msk kapris 2 skalade vitlöksklyftor 2 msk färskpressad citronjuice 65 g rucola olivolja salt GÖR SÅ HÄR 1. Mixa oliver, sardeller, kapris, vitlök, citronjuice och 1 ½ dl olja till en tapenade. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Halvera potatisen och blanda med 3 msk olja och 1 tsk salt på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills den är gyllene och mjuk. Ta ut och blanda runt med tapenaden och ställ in ytterligare 5 minuter. 3. Lägg upp på ett fat och toppa med rucola. VEGETARISKT Uteslut sardeller och tillsätt lite extra kapris i tapenaden. SPETSKÅLSSALLAD MED DRAGON 8 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 spetskål ca 800 g ½ dl rapsolja ½ dl färskpressad citronjuice 2 msk japansk soja 1 kruka dragon 1 msk finrivet citronskal salt GÖR SÅ HÄR 1. Strimla kålen fint. Blanda med 1 tsk salt och låt stå 10 minuter. Krama ur vätskan och lägg kålen i en bunke. 2. Koka upp olja, citronjuice och soja. Häll över kålen och blanda noga. Hacka dragonen och blanda ner med citronskalet. BUDGETTIPS Välj vitkål istället för spetskål.
Buffé ISGLASS, Skippa glassbilen och gör dina egna
glassar i sommar!
Buffé Isglass med te och persika
Buffé BÖNOR MED VITLÖK: Som härligt (och billigt!)
snack – bjud på vitlöksrostade bönor.
Buffé KÖRSBÄRSSYLT Ta tillvara säsongens körsbär o
ch gör egen sylt.