Buffé 1
Buffé ISGLASS, Skippa glassbilen och gör dina egna
glassar i sommar!
Buffé Isglass med te och persika
Buffé BÖNOR MED VITLÖK: Som härligt (och billigt!)
snack – bjud på vitlöksrostade bönor. RÅVARA I FOKUS Röda vinbär De vackra bärklasarna som lyser klarrött i våra trädgårdar tillhör familjen ripsväxter. Röda vinbär förekommer vilt från framförallt Jämtland och norrut, men är vanliga i trädgårdar över hela Sverige. Vinbärsbusken blommar med små gröngula eller rödaktiga blommor från maj till juni, medan de klarröda, syrliga och mycket C-vitaminrika bären mognar i klasar under juli till augusti. Bären har många användningsområden i såväl matlagning som bakning, exempelvis gelé, saft, sylt, paj och bakverk. SYLTSNITTAR MED VINBÄR OCH KOKOS CA 30 KAKOR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 125 g smör 1 dl strösocker 3 ¾ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 ägg Vinbärssylt 200 g röda eller svarta vinbär 1 dl strösocker Glasyr 1 dl florsocker 3 msk riven kokos GÖR SÅ HÄR 1. Vinbärssylt: Repa vinbären och lägg i en kastrull med 2 msk vatten. Koka upp och låt koka ca 5 minuter på svag värme. Tillsätt sockret och koka 5–6 minuter, rör om då och då. Låt sylten svalna. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två bitar. Rulla till två plåtslånga längder och lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta till lite och forma en skåra i mitten av längderna med ett finger och fyll med sylten. Grädda i mitten av ugnen 10–12 minuter. 3. Glasyr: Rör ihop florsocker och 1 msk vatten. Spritsa eller ringla glasyren på de varma kakorna och strö över kokosen på glasyren. Skär upp i 1 ½–2 cm breda snittar. 39 BUFFÉ #06–07/2023
Buffé KÖRSBÄRSSYLT Ta tillvara säsongens körsbär o
ch gör egen sylt.