Buffé 1
AKTUELLT: SPETT PÅ JAPANSKA SÖTT SÖTA SNACKS PÅ S
PETT I Sverige är det kanske mest känt som den färgglada marshmallowliknande emojin, men i själva verket är dango ett populärt japanskt snack. Det läckra spettet dango består av en slags dumplings gjorda på rismjöl, likt mochibollar, som smaksätts med exempelvis jordgubbs- eller matchapulver. Konsistensen är mjuk och lite seg och i Japan kan man ofta få spettet serverat med en söt dipp eller toppat med sojaglaze. Trendsamtalet Vad är typiskt för japanska grillspett? – När man grillar yakitori i Japan använder man kol som är väldigt kompakt, gärna så kallad binchotan, för att skapa en syrefattig grillmiljö och förhindra att det blir för varmt och fettet börjar brinna. Man vill att fettet blir till rök som smaksätter det som grillas. De japanska grillspetten träs med precision så att råvaran fördelas jämnt över spettet för att ge en jämn tillagning. Varför tror ni att grillspett är så populära? – Grillspett är ett enkelt sätt att uppleva en servering där tuggan är förberedd för dig, i vilken ordning du bör äta och hur den ska ätas. Okomplicerat – men med hög smaknivå. Berätta om tare, vad är det? – Tare är en smaksatt soja som man doppar kyckMIYAKODORI Izakaya är namnet på den japanska typen av avslappnad restaurang eller gastrobar där dryck och snacks eller smårätter serveras och delas runt bordet. En nykomling på Stockholms Izakaya-scen är hypade Miyakodori – där de kanske bästa japanska grillspetten utanför Japan serveras. Lars Brennwald, John Forssell och Max Inazawa som driver Stockholmskrogen berättar mer om trenden. lingspetten i strax innan de är färdiggrillade. När spettet doppas ger kycklingen grillad smak till taren och taren ger smak till kycklingen. Tare fungerar på samma sätt som en surdeg, som man ”matar” och fyller på allt eftersom den används. Att en taresås går vidare i generationer är på japanska restauranger inte ovanligt. Man brukar säga att om din yakitori-krog börjar brinna, ta taren och spring. Vad är nyckeln till ett riktigt bra grillspett? – Att kombinera råvaror som kräver liknande tillagningstid och grillmetod för att smaka som bäst. Försök att hitta binchotan-kol eller kol som är gjord av väldigt hårda träslag för att inte få en alltför varm grill. Och grilla hellre långsamt än snabbt! 7 BUFFÉ #06–07/2023 Foto Chopstick Chronicles Foto Martin Kjäll
Buffé ISGLASS, Skippa glassbilen och gör dina egna
glassar i sommar!
Buffé Isglass med te och persika
Buffé BÖNOR MED VITLÖK: Som härligt (och billigt!)
snack – bjud på vitlöksrostade bönor.
Buffé KÖRSBÄRSSYLT Ta tillvara säsongens körsbär o
ch gör egen sylt.