Buffé 1
Buffé ISGLASS, Skippa glassbilen och gör dina egna
glassar i sommar!
Buffé Isglass med te och persika
RÅVARA I FOKUS VIT SANGRIA MED HALLON CA 1 ½ LITE
R / 15 MIN GÖR SÅ HÄR Häll 1 flaska vitt vin 750 ml och 2 dl konc hallonsaft i en stor kanna med is, 2 dl färska hallon, skivad citron och några kvistar mynta. Häll på ca 5 dl kolsyrat vatten. TIPS Gör sangrian alkoholfri: välj ett alkoholfritt vitt vin. Gör iskuber med hallon: lägg färska hallon i ett istråg och fyll på med vatten, frys in. Jordgubbar Hur är det nu igen, är jordgubben ett bär? Svaret är nej – den söta och näringsrika sommarskatten är faktiskt en så kallad skenfrukt. I själva verket är det de cirka 200 små fröerna på jordgubbens utsida, och som inte klassas som frön utan nötter, som är växtens egentliga frukter. Dessutom är den fullproppad med såväl C-vitamin som järn och antioxidanter! I Sverige skördas jordgubbar från maj till oktober, beroende på sort och var i landet de odlas. Njut av dem som de är, eller låt dem förgylla allt från desserter till sallader eller dryck. GLASSTÅRTA MED JORDGUBBAR OCH MARÄNG 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 dl jordgubbar 2 msk florsocker 1 förp marängbottnar 180 g Jordgubbsglass 250 g jordgubbar 2 msk färskpressad citronjuice 1 burk kondenserad mjölk ca 400 g 5 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR 1. Jordgubbsglass: Ansa och skölj jordgubbarna och mixa. Blanda ner citronjuice och kondenserad mjölk. Vispa grädden och vänd ner. 2. Ansa och mixa jordgubbarna med florsockret. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg i en marängbotten och häll på hälften av glassmeten. Ringla över hälften av jordgubbssåsen. Hallon Är inte hallonets utseende ett praktexempel på vilka underverk naturen kan skapa? Det söta bäret är en buske som tillhör familjen rosväxter och växer vilt i stora delar av Europa, Nordamerika och Asien – men är även en populär växt i odlade trädgårdar. Det finns flera olika sorter av busken, så kallade sommarhallon som bildar nya skott på våren och sommaren och ger frukt först året därpå samt hösthallon, som skjuter nya skott på våren och sommaren och ger bär redan samma år. Bären, som egentligen är ett fruktförband av ett flertal små, söta, syrliga och mycket saftiga stenfrukter, skördas i Sverige från maj till oktober. Kom ihåg att frysta importerade hallon alltid bör kokas minst en minut innan förtäring, eftersom de kan innehålla livsmedelsburna virus. 38 BUFFÉ #06–07/2023 3. Lägg på den andra marängbotten och häll på resten av glassmeten. Ringla över resten av jordgubbssåsen och gör ett fint mönster med en sked. 4. Ställ i frysen minst 8 timmar. Ta fram ca 20 minuter före servering. MISSA INTE Genvägen till bästa glasstårtan? Färdiga marängbottnar!
Buffé BÖNOR MED VITLÖK: Som härligt (och billigt!)
snack – bjud på vitlöksrostade bönor.
Buffé KÖRSBÄRSSYLT Ta tillvara säsongens körsbär o
ch gör egen sylt.