Buffé 1
Buffé OKTOBER Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SMAKRIKT FRÅN BANGLADESH Kocken Nahid Hassan
serverar perfekt palak paneer och het tandoori chicken.
BENGALISKT ZUCCHINI VADJI 4 PERSONER / 30 MIN ING
REDIENSER 1 gul lök 1 rödlök ½ grön chili eller 2 små piripiri 1 zucchini ca 400 g 1 stor tomat ½ tsk malen koriander ½ tsk malen spiskummin ½ tsk svartpeppar ½ tsk salt ½ tsk grovkornig senap rapsolja koriander att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva löken tunt. Strimla chilin. Strimla zucchinin. Skär tomaten i stora bitar. Prova att göra hemgjord paneer-ost, du hittar Nahids recept på buffe.se – I början var det väldigt tufft och under första halvåret kunde vi knappt betala räkningarna. Plötsligt fick vi en fin recension i tidningen och då började verksamheten äntligen att rulla igång. Tre år senare belönades vi med Dagens Nyheters utmärkelse Gulddraken för första gången och 2016 fick jag pris i Curry Life Awards i London för bästa europeiska currykock. MÅNGA FÖRVÄXLAR BENGALISK mat med indisk och visst finns det många likheter berättar Nahid, men han vill också påpeka de största skillnaderna mellan de två köken. Den mest påtagliga är att man i det bengaliska köket inte använder lika mycket mejeriprodukter som i det indiska vilket gör det förstnämnda till ett veganvänligt kök. Man använder också mycket senapsolja i maten och något mindre socker. Kryddorna är väsentliga och genom att rosta och mala dem får man fram maximal smak i rätterna. – Så har jag sett min mamma göra och så gör jag i min matlagning, det blir tusen gånger godare. Mycket av min inspiration kommer från min mamma, den bästa hemmakocken i släkten. Hennes daal är oslagbar! SVARET PÅ VARFÖR det indiska och bengaliska köket är så populärt i Sverige stavas enligt Nahid sås. Svenskar älskar sås och det är en kärlek som besvaras i bengalisk mat. En annan viktig komponent i svensk husman är något sött tillbehör såsom sylt eller gelé vilket kan liknas vid den söta chutneyn som mer än ofta hör hemma på en tallrik i Bangladesh. Kombinationen av sött och salt är en tydlig röd tråd i Nahids matlagning, och rostade malda kryddor såklart! – Min personliga favorit är zucchini vadji – vadji betyder sidorätt och efter en lång dag i köket omringad av mat och mustiga smaker är det här en snabb rätt med rena smaker som jag ofta lagar när jag kommer hem från jobbet. / 14 BUFFÉ #10/2021 2. Hetta upp en wokpanna med 2 msk olja och stek löken på hög värme 3 minuter. Tillsätt kryddorna och senapen och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt 2–3 msk vatten så att kryddorna inte bränns vid. Rör ner zucchini och tomat, stek 1 minut under omrörning. 3. Tillsätt ca 1 ½ dl vatten och fortsätt stek på hög värme under omrörning 4–5 minuter. Smaka ev av med mer salt. Toppa med koriander. Servera gärna med ris eller naanbröd. TANDOORI CHICKEN 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 kycklingklubbor ca 1 kg 2 rivna vitlöksklyftor 1 msk finriven ingefära 1 msk paprikapulver 1 tsk chilipulver ½ tsk malen spiskummin 1 tsk malen koriander ½ tsk garam masala 1 tsk gurkmeja 1 msk grillkrydda 1 krm vitpeppar 1 tsk tandoorikrydda 1 finhackad grön chili eller 3 små piripiri 1 msk rapsolja 2 dl naturell yoghurt (3 %) 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Ta bort skinnet från kycklingen. Skär 3–4 djupa snitt med en vass kniv i kycklingen. Blanda alla övriga ingredienser till en marinad i en bunke. 2. Lägg ner kycklingen i bunken och blanda väl. Se till att Zucchini vadji. marinaden tränger in i snitten. Marinera i kylen 30–40 minuter. 3. Sätt ugnen på 225 °C. Lägg kycklingen på en oljad plåt. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter eller tills innertemperaturen är 72 °C. Toppa gärna med koriander och skivad rödlök. Servera gärna med kokt ris och gurkraita.
Buffé PAJPERFEKTION Förtjusande vackra pajer: från
crème brûlée i stort format till amerikansk plommonpaj.
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till Lundens Gård dä
r spannmål odlas på traditionellt vis.
Buffé Höstens ingrediens nummer ett stavas pumpa!
Vi låter den ta plats i både söta och salta recept.
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING