Buffé 1
Buffé OKTOBER Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SMAKRIKT FRÅN BANGLADESH Kocken Nahid Hassan
serverar perfekt palak paneer och het tandoori chicken.
BENGALISKT Autentisk hemmamat i Bangladesh där ma
n äter väldigt mycket fi sk. LAX DOPIAZ 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 600 g laxfi lé i bit utan skinn 2 stora gula lökar 2 stora tomater 1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver 1 tsk chilipulver 1 tsk malen koriander 1 tsk salt 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk grovkornig senap 1 tsk fi nriven ingefära rapsolja koriander att toppa med kokt ris och rostad lök till servering Marinad 1 liten riven vitlöksklyfta 1 tsk riven ingefära 1 grön chili eller 3 små piripiri 1 tsk grovkornig senap 1 tsk paprikapulver 1 tsk chilipulver 1 /3 tsk gurkmeja /3 tsk malen koriander 1 krm salt 1 msk rapsolja 1 GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Skär laxen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Blanda med marinaden och ställ i kylen 20 minuter. 2. Skala och grovhacka löken. Hacka tomaterna. Hetta upp en wokpanna med 2 msk olja och lägg ner löken. Stek på hög värme 3 minuter under omrörning. Tillsätt 2–3 msk vatten och rör ner kryddor, vitlök, senap och ingefära och stek på hög värme ca 6 minuter. Akta så inte kryddorna bränns vid, tillsätt i så fall lite mer vatten. 3. Rör ner tomat och 2 dl vatten. Sätt på lock och låt grytan koka på medelvärme ca 7 minuter. Rör om då och då. 19 BUFFÉ #10/2021 4. Stek laxen i 1 msk olja på båda sidor ca 5 minuter tills den fått färg. Lägg ner laxen i grytan och låt koka under lock ca 3 minuter på medelvärme, späd ev med lite mer vatten. Toppa med koriander och servera med kokt ris och rostad lök. TIPS! Tillsätt lite saffran i riset som smaksättning. Gör egen rostad lök: Skala och halvera löken. Skiva tunt och fritera i olja i 160–170 °C tills den är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
Buffé PAJPERFEKTION Förtjusande vackra pajer: från
crème brûlée i stort format till amerikansk plommonpaj.
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till Lundens Gård dä
r spannmål odlas på traditionellt vis.
Buffé Höstens ingrediens nummer ett stavas pumpa!
Vi låter den ta plats i både söta och salta recept.
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING