Mer Smak 1
MAT TILL MIDSOMMAR / ...och sommarens luncher LAX
CHEESECAKE MED ROM TID: 30 MIN + 2 TIMMAR I KYL En läcker laxcheesecake toppad med gräslök och rom är perfekt som bufférätt eller förrätt. 12 BITAR k 200 g mörkt rågbröd k 100 g smör FYLLNING 3 gelatinblad k 300 g kallrökt lax k 150 g naturell färskost k 3 dl gräddfil k 1 dl fint skuren gräslök k 1 citron, finrivet skal 1 krm salt k grovmalen vitpeppar GARNERING k fint skuren gräslök k 50 g rom, t ex laxrom k ev rädisor GÖR SÅ HÄR 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 2. Mixa brödet till fina smulor i matberedare eller i omgångar med stavmixer. Bryn smöret på medelvärme tills det blir ljusbrunt. Låt svalna något och blanda med smulorna. 3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i botten på formen. 4. Tärna laxen fint. Blanda färskost, gräddfil och gräslök. Smaksätt med finrivet citronskal (endast det gula), salt och lite vitpeppar. 5. Ta upp gelatinbladen och pressa ur vattnet, smält dem i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på svag värme. Blanda gelatinet med 1 dl av gräddfilsblandningen och blanda sedan med resten av gräddfilsblandningen och laxen. Häll i formen. Ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar. (Hit kan förberedas dagen före.) 6. Garnera med fint skuren gräslök och rom. Servera ev med rädisor. 12 mer smak nr 4 2023 Tips! Kan förberedas ett par dagar i förväg men inte frysas.