Mer Smak 1
KASTRULLKAKA TID: 30 MIN UGN: 225° Enklaste enkla
. Godaste goda! 6-8 BITAR k 125 g smör k 1 ½ dl strösocker k 1 ägg k 1 ½ dl vetemjöl k 2–3 dl bär eller frukt pärlsocker SERVERING v aniljglass eller vispad grädde GÖR SÅ HÄR 1. Smörj en form, ca 24 cm i diameter. 2. Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och rör i sockret. Tillsätt ägg och mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen, lägg på bär/frukt. Strö över pärlsocker. 3. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Servera med t ex glass. Viner med kvalitet, ursprung & personlighet GÉRARD BERTRAND PICPOUL DE PINET 2021 Nr: 79175, 119 kr, 12,5% alk, 750 ml Krispigt och friskt från södra Frankrike med fruktiga toner av citrus, aprikos, päron, färska örter, vita blommor och en lätt mineralitet i eftersmaken. FYND -Vinbörsen 2023 SOALHEIRO ALVARINHO 2021 Nr: 74935, 139 kr, 12,5% alk, 750 ml Årets bästa vita vin kommer från Portugal. Generöst och komplext med hög syra och toner av gråpäron, citrus, persika, passionsfrukt och fin mineralitet. -Allt om Vin, 2022 MONT-REDON CÔTES-DU-RHÔNE BLANC 2020 Nr: 2813, 125 kr, 13,5% alk, 750 ml Medelfylligt och balanserat vin från Rhônedalen. Stor fräschör, generös fruktighet och toner av päron, gula plommon, honung, citrus och färska örter. PRINSESSRULLE MED JORDGUBBAR & RABARBER BIKANDI ORGANIC CRIANZA 2018 Nr: 2794, 109 kr, 13,5% alk, 750 ml TID: 45 MIN UGN: 250°C Så vacker och så god. Det är enklare än man tror att få till den melerade marsipanen. 10 BITAR k 3 ägg k 1 ½ dl + ½ dl strösocker k 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 msk vatten FYLLNING & DEKORATION k 2 dl vispgrädde k ca 2 dl rabarber- och jordgubbskompott eller jordgubbssylt 3 00 g marsipan (150 g vit och 150 g rosa) KOMPOTT k 2 dl rabarber, skivad (ev fryst) k 2 dl jordgubbar (ev frysta) k ½ dl strösocker 1 msk vatten k 1 krm äkta vaniljpulver mer smak nr 4 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Kompott: Koka ihop rabarber, jordgubbar, strösocker och vatten ca 10 min. Tillsätt vanilj och låt svalna. 2. Vispa ägg och 1 1/2 dl socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med vatten. 3. Bred ut smeten på 40 x 30 cm plåt med bakplåtspapper. Baka i nedre delen av ugnen ca 5 min. Strö ½ dl socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd över kakan på det. Dra försiktigt av papperet som kakan gräddats på. Låt svalna under handduk. 4. Vispa grädden. Blanda hälften med kompott och bred ut på kakan. R ulla ihop till en fast rulle från långsidan och bred på resten av grädden runt rullen. 5. Knåda ihop vit och rosa marsipan lite slarvigt. Kavla till en 40 x 20 cm lång rektangel. Täck rulltårtan med marsipan. Hållbart val från Rioja med fruktiga toner och kryddig fatkaraktär. Inslag av plommon, mörka körsbär, dill, mintchoklad, sötlakrits, ceder och vanilj. -SvD 2022 LUNGAROTTI RUBESCO 2019 Nr: 2942, 119 kr, 14% alk, 750 ml Hållbart val från Italien med typiska toner av druvan Sangiovese. Smakrikt och fylligt med inslag av plommon, körsbär, kryddor och en balanserad fatton. FYND -Allt om Vin 2022 Viner med kvalitet, ursprung & personlighet Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.