Mer Smak 1
MELONSALLAD MED MOZZARELLA TID: 20 MIN Melon, moz
zarella och basilika får sällskap av bönor som gör salladen matig. God dressing med sesam, balsamvinäger och vitlök! 8 PORTIONER k 1 honungsmelon och/ eller galiamelon 2 buffelmozzarella k 1 förp kokta svarta bönor (400 g) 1 msk sesamolja 2 msk vit balsamvinäger k 1 vitlöksklyfta, riven k 1 liten rosésallad 2 dl frysta sojabönor, tinade k 2 salladslökar, strimlade k ½ kruka basilika k 2 msk rostade sesamfrön Tips! Piel de Sapo, med sitt mörkgröna skal, är en variant av honungsmelonen, friskare och ännu godare. Välj gärna den i recept med honungsmelon. GÖR SÅ HÄR 1. Dela melonen och gröp ur kärnorna. Skär bort skalet och skär i 2 cm stora bitar. Bryt bitar av mozzarellan. 2. Skölj de svarta bönorna i kallt vatten. Blanda sesamolja med vinäger och vitlök i en bunke. 3. Bryt bitar av rosésalladen och slunga runt i dressingen. Lägg upp på ett serveringsfat. 4. Fördela melon, bitar av mozzarella, bönor och salladslök ovanpå (ringla ev över mer dressing). Toppa med basilikablad och sesamfrön. , e l l e r EFTER MIDSOMMAR SÄTTER MELONSÄSONGEN IGÅNG PÅ RIKTIGT MED FLER OCH ÄNNU SÖTARE MELONER! Hur vet man att melonen är mogen? Vattenmeloner testar man genom att knacka/klappa på dem och lyssna efter resonansen/vibrationerna som blir av en mogen melon. Blir det inga vibrationer alls är den antingen omogen eller övermogen. Sockermeloner (alla meloner som inte är vattenmeloner) klassas som mogna med hjälp av att mäta deras sockerhalt, brixhalten, innan de plockas. När sockermelonerna levereras till butik kan du vara säker på att få en mogen melon. Ju mer melon de doftar desto sötare och mer smakrika är de. GRILLAD VATTENMELON MED VISPAD FETAOST TID: 30 MIN Perfekt sommarförrätt! Med fetaost, yoghurt och mynta. 4 PORTIONER k 1 kg vattenmelon k 300 g fetaost k 1 dl yoghurt, 10 % k 1 kruka mynta flytande honung k svartpeppar mer smak nr 4 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Skär vattenmelonen i skivor. Mixa fetaost och yoghurt krämigt, blanda ner 1 dl hackad mynta. 2. Grilla melonen på direkt värme tills den får lite färg och är varm rakt igenom. 3. Klicka ut krämen på melonen, ringla över honung och peppra. Garnera med myntablad. 31 FOTO: GUSTAV ELLIOT FOTO: WOLFGANG KLEINSCHMIDT G . o d l a d s o m a l t i l l d o s b e h ö s i r t i l x i g l g r i m l y l l a t s o