Mer Smak 1
matcha mat & dryck Smakrik pizza En enkel till It
alien, tack! Med den här smarriga pizzan och ett gott rosé till är det precis så det smakar. Låt det vara lättsamt i sommarkvällen. RECEP T: ULRIK A BRYDL ING FOTO & S T Y L I NG: E VA H I LDÉN U lrika Brydling, kock i Coops Provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du väljer dryck till maten. Här kommer maten från Italien där dryckens gemensamma nämnare inte är landet utan färgen. En gammal myt som lever kvar hos många är att rosévin är en blandning mellan vitt och rött vin. Det stämmer inte. Förutom i Champagne där man tillåts göra just så, för att få en rosa champagne. Nej, ett rosévin görs precis som man gör ett vitt vin, men med blå druvor. Och hur mörkt rosa färg det blir avgörs av hur lång tid skalet får ligga kvar efter pressningen av druvorna. Om man tar bort skalet direkt efter pressningen blir vinet ljust rosa. Om man låter det ligga kvar längre i jäsningen blir PIZZA BIANCO MED TOMATER & BASILIKA TID: 1 TIMME + TID ATT JÄSA UGN: 300° Parmesan, solmogna tomater, basilika... På en hemgjord pizzabotten gräddad på grill eller i ugn. Wow! 4 PIZZOR k 15 g jäst 4 dl kallt vatten k 8–9 dl vetemjöl 2 tsk salt k 2 dl crème fraiche k 2 vitlöksklyftor, finhackade k 500 g cocktailtomater k olivolja 18 k 1 msk honung k 1 krm chiliflakes salt och svartpeppar k 2 krukor basilika k 8 dl riven ost k 250 g mozzarella, skivad k 50 g parmesan, hyvlad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 300°. 2. Rör ut jästen i vattnet. Blanda i vetemjöl och arbeta ordentligt, gärna i maskin. Blanda sist i salt. Dela degen i 4 bitar, rulla bollar. Låt jäsa under fuktig bakduk ca 1 timme i rumstemperatur (längre i kyl). 3. Blanda crème fraiche och 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt. 4. Blanda 1 vitlöksklyfta, tomater, 2 msk olivolja, honung, chiliflakes, salt och peppar. 5. Mixa 1 kruka basilika och 1 dl olivolja slätt med stavmixer. Smaka av med salt. 6. Kavla ut degen till rundlar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Bred på crème fraichen, strö över riven ost, lägg på mozzarella och tomater. Baka mitt i ugnen ca 10 min. 7. Ta ut pizzan och lägg på basilika och parmesan. Ringla över basilikaoljan. mer smak nr 4 2023 det djupare rosa, och med färgen kommer också mer attityd och identitet. Smaken påverkas av vilken druva som används. Ett rosévin kan därför vara antingen lätt och friskt i tonen, eller smakrikt och fruktigt. Rosévin är så lättsamt att servera eftersom det kan drickas som det är, men funkar också bra till mat, på grund av den höga syran. Rosé passar till det mesta man brukar äta på sommaren, t ex vår pizza där både syran i tomaterna och örterna lyfter vinet. Eller varför inte en somrig sallad med grilloumi där det finns både sälta och fett. Eller en charkbricka eller sommarbuffé. Njut nu av sommarens goda! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak.