Mer Smak 1
GRILLAT ÄR GODAST! / Sommarmiddag KYCKLINGSTEAKME
D ÖRTER, GRILLAD CITRON & FETAOSTKRÄM TID: 30 MIN + TID FÖR MARINERING Fetaostkrämen är väldigt god till kycklingens ört- och citronsmak. 4 PORTIONER 9 00 g kycklingsteak/ kycklinglår k 1–2 krukor persilja/salvia/ timjan /oregano k ½ kruka basilika, hackad k 1 citron, finrivet skal och delad k ½ dl + 1 msk olivolja 1 tsk salt k 1 tsk grovmalen svartpeppar FETAOSTKRÄM k 4 dl yoghurt, 10 % k 150 g fetaost k 1 citron, finrivet skal k ½ kruka basilika, hackad salt och grovmalen svartpeppar Tips! m t Servera gärna med grillad romansallad och yoghurtsås. TILL SERVERING k blandad sallad, t ex rucola eller bladspenat k olivolja k ev chiliflakes Tips! Strö gärna över lite chiliflakes för extra hetta. GÖR SÅ HÄR 1. Blanda kycklingen med hälften av örterna, citronskal (endast det gula), ½ dl olivolja, salt och peppar. Låt gärna marinera ett par timmar. 2. Fetaostkräm: Blanda yoghurt, smulad fetaost, citronskal (endast det gula) och basilika. Salta och peppra. 3. Grilla kycklingen genomstekt (72°). Halvera citronen och grilla. Stek resten av örterna i 1 msk olivolja. 4. Servera kycklingen med fetaostkrämen, örter och sallad. Pressa över grillad citron och ringla över lite olivolja. INGEFÄRSMARINERADE KARRÉSPETT TID: 35 MIN + EV TID FÖR MARINERING Soja, vitlök, ingefära – en smaksäker klassiker till karré. 4 PORTIONER k 600 g fläskkarré MARINAD k 40 g färsk ingefära k 3 vitlöksklyftor k 1 röd chili (med kärnorna för extra klös) k 1 dl ketchup 1 msk kinesisk soja mer smak nr 4 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Skär köttet i så tunna skivor det går. Låt fettet sitta kvar; det smälter vid tillagning och ger god smak åt köttet. Tråckla upp köttskivorna på blötlagda grillspett. 2. Skär ingefära, vitlök och chili i lite mindre bitar. Mixa sedan alla marinad- ingredienser slätt. Pensla köttet noggrant med marinaden och låt gärna marinera en stund. 3. Grilla spetten på båda sidor, tills de är genomstekta. ▲ K y t b ck l d i g – ä r l ta g r il ck s at t l i r s å s f t i g t !