Mer Smak 1
Mathjälten: Marcus Samuelsson ”Restaurangen är en
bra mötesplats” När kocken Marcus Samuelsson började driva egna restauranger såg han sin chans att påverka mer än vad som serveras på tallriken. PÅ MARCUS SAMUELSSONS nya restaurang Hav & Mar i New York, möter svenska västkusten Etiopien. Det är den senaste i raden av restauranger han driver i både USA och Sverige. Marcus Samuelsson är engagerad i hur integration kan skapas på riktigt och har alltid velat se en mix av människor i matsalen, bland serveringspersonalen, i köket och bland gästerna. – Om man vill skapa en förändring är restaurangen en väldigt bra mötesplats för det, sa han i P1:s Meny tidigare i år. Marcus Samuelsson adopterades från Etiopien som 3-åring till en familj i Sävedalen utanför Göteborg. Han har sagt att det var hans mormors mat som fick honom intresserad av matlagning. När han fick jobb som kökschef på restaurang Aquavit i New York var det stort, men det var när han fick äran att laga maten på Barack Obamas allra första state dinner som resten av världen fick upp ögonen för honom. I dag bor Marcus Samuelsson i Harlem i New York. Han är kock på toppnivå, men får också uppmärksamhet som företagsledare. Under pandemin serverade han, ihop med World central kitchen, över 280 000 måltider till utsatta människor på sin restaurang Red Rooster. Så, han är engagerad i välgörenhetsproVem: Marcus Samuelsson. Vad: Kock med egna restauranger i både USA och Sverige. Har lagat mat åt såväl Barack Obama som hemlösa i New York. Aktuell: Med nya restaurangen Hav & Mar i New York. Har setts i På spåret och som jurymedlem i Mästerkocken VIP. mer smak nr 4 2023 jekt, driver restauranger i olika världsdelar, är jurymedlem i Mästerkocken VIP och månar om sin familj. Men trots ett hektiskt liv finns det en sak som han alltid lyckas skapa tid för: Fotbollsmatcherna med kollegor och vänner på den enkla fotbollsplanen som ligger inklämd mellan husen i Harlem. ❤ Text: Anna Gidgård 17 FOTO: JAKOB DAHLSTRÖM