Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 KYCKLINGSPETT MED LIME- OCH HOISINSÅ
S Enkelt, gott och lätt att laga – är lika med perfekt festmat. Hoisinsås och lime är smaker som alltid är populära. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) ca 1 kg kycklingfilé 2 dl hoisinsås 2 lime 1/2 msk salt + 20–25 små träspett GÖR SÅ HÄR: 1.Skär kycklingfilén i 2 cm breda strimlor. 2.Skölj och riv det yttersta skalet av limen. Dela och pressa ut juicen. Blanda ihop en marinad av hoisinsås, limejuice, -skal och salt. 3.Lägg kycklingen i hälften av marinaden i 2 timmar. 4.Sätt ugnen på 250°C. Trä upp kycklingstrimlorna på spett (ca 20 stycken). Ugnsstek i ca 5 minuter. Eller grilla i 5–7 minuter i grillpanna eller på utegrill. 5.Servera med resterande marinad som sås. FÖRBERED: Går att förbereda dagen före genom att trä upp på spett och lägga i marinad över natten. Grilla spetten på festdagen. Kan serveras såväl nygrillade som småljumma. LAMMKLUBBOR MED WASABIKRISP Spännande smak och roligt sätt att servera – en klockren bjudrätt helt enkelt. Kan också tillagas med enkla lammkotletter, se tips nedan. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) ca 1 kg lammracks 4 dl wasabiärtsnacks (ca 150 g) 1/2 dl plockade citronmelissblad 1/2 dl plockade myntablad 1 msk salt 1 tsk kajennpeppar 2 vitlöksklyftor 1 äggula GÖR SÅ HÄR: 1.Häll wasabisnacksen, örterna, salt, kajennpeppar och skalad vitlök i mixern. Mixa smuligt. Rör i äggulan. 2.Täck lammracksen med blandningen och ställ i kylskåp minst 1 timme. 3.Sätt ugnen på 175°C. Tillaga lammracksen ca 25 minuter (till 60°C innertemperatur). 4.Linda in i aluminiumfolie. Låt vila 20 minuter. Skär köttet i »klubbor«, perfekt »finger food«. FÖRBERED: Går utmärkt att förbereda och ställa i kylskåp en dag i förväg. Tillaga i ugnen 1–3 timmar innan gästerna kommer. TIPS! Lägg ca 1 kg enkla lammkotletter på en ugnsplåt. Fördela wasabiblandningen över. Tillaga 15–20 minuter i ugnen (225°C). Låt vila ca 5 minuter. SKUMPA MED GELÉHALLON Frys 10 geléhallon, eller ta riktiga styckfrysta hallon. Lägg ett hallon i varje högt glas och häll i champagne. Ett billigare alternativ är den spanska cavan eller italienska proseccon. FÖR ALLA? Kycklingspett med lime- och hoisinsås. Mjölk- och äggfri. Gör glutenfri: använd tex japansk sojasås i stället för hoisinsås, som kan innehålla spår av gluten. Lammklubbor med wasabikrisp. Innehåller gluten och ägg. Mjölkfri, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i wasabisnacksen. Minicheesecakes. Innehåller mjölk. Gör glutenfri: använd glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen. Använd äggfri glass. Jordgubbskompott. Gluten-, mjölk- och äggfri. Godis i bubbel och i strut. Karin låter sig väl smaka, liksom Nina och Suzanne. 10 BUFFÉ 4 • 2007 MINICHEESECAKES Jätteenkla att göra i förväg i engångsglas och ha stående i frysen. Kombinationen av krämig cheesecake, mörk choklad och jordgubbar med sting är oslagbar. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 10 digestivekex 25 g smör 2 citroner 1/2 liter vaniljglass 500 g philadelphiaost 2 dl florsocker 1 msk vaniljsocker 100 g mörk choklad jordgubbskompott, citronskal och citronmeliss till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Mixa kexen. Smält smöret och häll i det. Rör om. 2.Finriv skalet från citronerna. Skär glassen i mindre bitar. Vispa ost och socker mjukt i matberedare. Tillsätt citronskal, vaniljsocker och glass. Vispa till en krämig smet. 3.Fördela kexblandningen i botten på engångsglas, fyll på med glassmet och ställ in i frysen ca 40 minuter. 4.Smält chokladen i mikro på låg värme och rör var 30:e sekund, eller värm i vattenbad. 5.Ta ut cheesecakeglasen ur frysen, häll ett mycket tunt lager smält choklad på dem och ställ in i frysen igen. 6.Servera med jordgubbskompott på – fungerar både med kall och ljummen. Garnera med lite rivet citronskal och en kvist citronmeliss. Obs! Viktigt att ta ut dem ca 30 minuter före servering. Annars är de för hårda. FÖRBERED: Både kompotten och cheesecaken går utmärkt att göra flera dagar i förväg. Värm ev kompotten så att den är ljummen vid servering. JORDGUBBSKOMPOTT 500 g färska eller frysta jordgubbar 2 citroner 1 1/2 dl muscovadosocker GÖR SÅ HÄR: 1.Rensa och skär jordgubbarna i bitar. 2.Riv skalet från citronerna. Lägg socker, citronskal och jordgubbar i en liten tjockbottnad kastrull. Låt småkoka på låg temperatur i ca 10 minuter. Spett är alltid populärt Redaktionens favorit Perfekt i plastglas
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40