Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 10 SNAPSBOLLAR 20 TRYFFLAR Koka upp
2 dl grädde. Häll den över 200 g hackad mörk choklad (64–72%, tex manjari). Tillsätt 2 msk Rånäs brännvin. Rör till en slät smet och låt stelna i kylen. Rulla 20 tryfflar och vänd dem i 1 dl kakao. Kommentar: Snaps i choklad överraskar. Rånäs brännvin har en citruskaraktär som passar fint med chocklad. Servera till kaffet. 30 BUFFÉ 4 • 2007 överraskningar På fest vill man gärna bli överraskad. Här bjuder vi därför på tio små festliga anrättningar som garanterat kommer att gå hem. Smått och gott som överraskar på ett eller annat sätt. TEXT TONY WALLIN RECEPT ANN-SOFIE NILSSON FOTO PEPE NILSSON LÄSKANDE »GUBBAR« FÖR 10 PERSONER Koka upp 4 dl vatten tillsammans med 3 dl strösocker och 4 msk riven ingefära. Koka tills sockret löst sig och låt svalna. Häll lagen över 1 liter sköljda jordgubbar (stora delas på mitten). Låt jordgubbarna ligga i lagen 2–8 timmar för att dra åt sig smaken av ingefära. Lyft upp jordgubbarna vid servering och avnjut dem tillsammans med ett glas skumpa med en lätt sötma, gärna rosé. Kommentar: Ingefäran överraskar – det smakar mer än bara söta »gubbar«. PIÑA COLADA PÅ SPETT CA 40 TÄRNINGAR Skala och skär 1 ananas i cm-stora tärningar. Stek dem i 50 g smör i en stekpanna, tillsätt 1/2 dl socker och 3 msk färskpressad limejuice. Låt koka/bräsera till en lätt gyllene färg. Ta upp. Rosta 2 dl kokos i torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Vänd den ljumma ananasen i kokosen. Sätt ev i tandpetare. Servera med 2 dl naturell yoghurt smaksatt med 1 msk honung. Kommentar: Uppfriskande desserttärningar som för tankarna till Karibien och piña colada. Passar också utmärkt som lyxiga minispett till barnens välkomstjuice. CITRONIGT OSTTILLTUGG FÖR 10 PERSONER Skär ca 400 g herrgårdsost i cm-stora tärningar. Nagga osten med en gaffel. Skölj 2 citroner och riv det yttersta skalet. Blanda det med juicen från citronerna samt 2 dl olivolja, 3 msk strimlad bladpersilja och 2 finhackade vitlöksklyftor. Krydda med 2 krm peppar och 1 tsk salt. Häll marinaden över osten och ställ i kylen över natten. Kommentar: Ett citronigt osttilltugg – passar också i en sallad. Välj gärna din favoritost. OSTIGA HJÄRTAN 10 HJÄRTAN Skär 500 g blåmögelost i cm-tjocka skivor. Stansa ut 10 små hjärtan med hjälp av en liten pepparkaksform. Stansa ut lika många hjärtan från 5 fyrkantiga pumpernickelskivor ed. Toppa varje hjärta med 1/2–1 msk fikonmarmelad eller annan söt marmelad. Kommentar: Gulliga små hjärtan med spännande kontrast mellan ostens sälta och marmeladens sötma. HETA SNACKS FÖR 10 PERSONER Häll olja i en kastrull, ca 3 cm högt. Värm oljan till ca 150°C. Skiva 10 vitlöksklyftor tunt och riv 20 torkade limeblad i mindre bitar. Fritera vitlök och limeblad var för sig. Blanda med 300 g rostade cashewnötter (eller fritera osaltade cashewnötter) och 1–2 msk torkad minichili eller chiliflakes. Salta. Kommentar: Som en smakresa till Thailand. Heta snacks som sätter igång tugget… festliga
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40