Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 EXTRAnyttigt Fest med omtanke Redakt
ör Anna Gidgård Oliver, heta laxspett, örtig potatissallad, mörk choklad, avokado, exotisk frukt… Underbar mat på en fest, men om man skulle presentera det som en nyttig festmeny skulle säkert många tveka. Men tänk vilken omtanke att bjuda på genomtänkt fräsch mat som får gästerna att både njuta och må bättre. Ann-Sofie Nilsson är kock med passion för att hitta spännande smakkombinationer och att överraska sina gäster. –Det finns en gammal föreställning om att nyttig mat är tråkig mat. Många sitter fast i att det ska vara grädde när det ska bjudas fint. Själv är jag väldigt förtjust i Medelhavsmaten. Där är även festmaten rakt igenom nyttig. För mig är det faktiskt inte så stor skillnad på vardag och fest, utan det handlar om hur man presenterar maten, dukar och lägger upp. UPPFRISKANDE »SLUSH« 10 SMÅ SHOTSGLAS Mixa 250 g frysta hallon tillsammans med 3 dl färskpressad apelsinjuice, 2 msk florsocker och 1 msk honung tills allt krossats fint. Strimla ca 10 färska basilikablad och rör ner i de mixade hallonen. Häll upp i glas och servera genast. Kommentar: Fräsch, lite isig dessert, men är också perfekt som överraskande mellanrätt. FÖRSVINNANDE GODA… CA 30 SPETT Skär 900 g kycklingfilé i mindre bitar. Koka samman en glaze av 1 1/2 dl hoisinsås, 3/4 dl soja och 1–2 tsk sechuanpeppar eller chiliflakes. Marinera kycklingen i hälften av glazen i några timmar. Ta upp och trä på halverade spett. Stek/grilla kycklingspetten. Pensla kycklingen med resterande glaze mot slutet. Strö över 1 dl strimlad salladslök blandad med 1 finhackad chilifrukt vid servering. Kommentar: Många är inte nog… Sötman i kombination med hettan gör dem försvinnande goda! Det säger Mai-Lis Hellénius, som är läkare och forskare och arbetar med att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Hon har varit med och skrivit boken »Medelhavsmat förlänger livet«. –Fett lyfter smaker, och även en god olivolja fungerar – det krävs inte grädde. Visst kan man runda av tomatsåsen med en matsked grädde om man vill det. Men det blir ingen smakförbättring med flera deciliter, allt enligt den senaste smakforskningen. Alkohol lyfter också smaken. En matsked öl, portvin eller vin kan sätta piff på en gratäng, gryta eller sås. –I mitt arbete möter jag många människor som på grund av omskakande händelser i livet vill börja äta bättre. Det kan vara att man fått sin första hjärtinfarkt, eller att någon närstående fått det. Men även turistandet i Medelhavsområdet har gjort att människor – frivilligt – tagit till sig det sättet att äta. Hur lagar du själv festmat? –Jag brukar göra någon form av filé i ugnen. Det är ett enkelt och bra sätt att tillaga mat på. Sedan gör jag rostade grönsaker i ugnen: broccoli, potatis, fänkål, palsternacka, hela lökar och så kanske chilifrukt för lite sting. Till det en sallad med gröna blad. Om det är buffé ställer jag alltid grönsakerna längst fram. Söt frukt i mat är jag också förtjust i. Det är jättebra och gott. Det innehåller antioxidanter och fibrer och sötar naturligt. Omtänksam buffémat ❤Nykokta rödbetor med örtyoghurt (matyoghurt med MATJES MED SUSHIKICK FÖR 10 PERSONER Skär 350 g hela matjessillfiléer först på längden och sedan i cm-breda bitar. Blanda ca 100 g inlagd ingefära (sushi gari) med 4 msk plockad körvel (1 kruka). Fördela ingefäran och körveln över sillbitarna. Blanda 1/2 dl soja med 1–2 tsk wasabipaste. Droppa sojadippen över matjessillen. Servera i små skedar eller upplagda på fat med tandpetare. Kommentar: Sushiingredienserna soja, gari och wasabi tar matjessillen till nya sfärer! RULLA HEMÅT CA 30 RULLAR Hacka 1 dl koriander och blanda med 250 g naturell mjukost. Bre osten på 5 tunnbröd. Lägg på 2 salladsblad och fördela 300 g skivad kallrökt lax på tunnbröden. Rulla ihop och skär rullarna i valfri storlek. Kommentar: Bjud gästerna på överraskande färdkost – med risk för att de kommer tillbaka efter fler… Koriandern sätter en smak långt ifrån »skagen« och andra klassiker som brukar finnas i rullarna. blandade hackade örter, salt, peppar och ev vitlök). ❤Lättkokta primörer; små morötter, vårlök, färskpotatis som du strax före servering häller på lite varm buljong uppvispad med en matsked smält smör. ❤Grillade grönsaker. ❤Förvälld färsk spenat som fräst med vitlök och olivolja, blandat med tärnad fetaost. Kan användas som fyllning i små tunna degknyten. ❤Gratinerade tomater: Fördela pressad vitlök, ströbröd, salt och peppar över halverade tomater och gratinera. Två fräscha desserter ❤Exotisk fruktsallad med limejuice, råsocker och passionsfrukt. ❤Gör supersnabb glass: Mixa frysta bär med matyoghurt (söta lätt med fruktsocker). Fördela i små glas. BUFFÉ 4 • 2007 31 FOTO VIKTOR GRAHN
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40