Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 lördagsgottAPRIL VÅRSMAKER Bjud på v
egetariska Välkommen på vegetarisk vårmiddag som passar speciellt bra nu när smaklökarna längtar efter späda primörer. Efter chèvre och sparris smakar det härligt med trifle på mörk choklad, likörskorpor och mango. RECEPT BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON Kokboksförfattaren och receptkreatören Berit Paulsson är Buffé trogen sedan starten, uppskattad för såväl sina enkla och goda vardagsrätter som härliga festmenyer och bufféer. Under året kommer du att möta Berit under vinjetten Lördagsgott. ENERGI/person Chèvregratinerad sparris 1550 kJ/370 kcal Protein 16 g Fett 30 g Kolhydrater 4 g Chokladtrifle 2140 kJ/510 kcal Protein 6 g Fett 34 g Kolhydrater 45 g TIPS! Pumpakärnor har en knaprig konsistens och en nötig smak som påminner om valnötter. Det går också bra att ta solroskärnor, pinjekärnor eller hackade valnötter. Dryckestips! Chèvregratinerad sparris Till vårliga smaker passar krispigt friska viner med aromatiska »gröna« aromer och smakprofil. Ung syrlig getost har sedan gammalt parats ihop med viner av Sauvignon Blanc (framför allt i Loire där vinet går under namnen Sancerre och Pouilly Fumé), och grön sparris därtill sätter extra spets på kombinationen. Oekade, fruktigt friska viner av Chenin Blanc, Verdicchio och Grüner Veltliner fungerar nästan lika bra, men satsa på en sauvignon i första hand. Två utmärkta alternativ är aprilvinerna 2006 Kleine Zalze Reserve Sauvignon Blanc Chenin Blanc, Sydafrika (nr 27022, 206 kr/3 liters box), och 2006 Leth Grüner Velt- CHÈVREGRATINERAD SPARRIS Sparris är lika med vår, och med osten som smälter ner får den här rätten en härligt fyllig smak. FÖR 4 PERSONER 500 g grön sparris 1 dl vispgrädde 1 dl torrt vitt vin 1/2 grönsaksbuljongtärning 200 g chèvre (fransk getost) 1 dl pumpakärnor (eller se tips) GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 250°C. 2.Skär av den nedersta delen på sparrisen. 3.Lägg sparrisen i en stor ugnssäker form. Blanda grädde, vin och smulad buljongtärning. Häll det över sparrisen. 4.Skär osten i 4 skivor. Lägg dem på sparrisen. Strö över pumpakärnor. 5.Gratinera i övre delen av ugnen i 6–8 minuter. Servera med stekta småpotatisar och stekta körsbärstomater. FÖR ALLA? Glutenfri. Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt chèvre med tofu eller annat mjölkfritt alternativ. Gör äggfri: Kontrollera innehållet i buljongtärningen. CHOKLADTRIFLE Här är en läcker sötsyrlig variant av lager-på-lager-desserten »trifle«. Kan stå klar några timmar i kylen. FÖR 4 PERSONER 100 g mörk choklad 2 dl vispgrädde 1 äggula 2 mango (eller 4 dl fryst tärnad mango) 8 italienska mandelskorpor ca 2 msk likör eller dessertvin GÖR SÅ HÄR: 1.Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. 2.Vispa grädden, men inte för hårt. 3.Rör ner äggulan i chokladen. Rör ner grädden lite i taget. 4.Skala mangon och skär den i bitar. 5.Krossa skorporna grovt och droppa över likör eller vin. 6.Varva frukt, skorpor och mousse i 4 glas. Ställ kallt till serveringen. FÖR ALLA? Innehåller ägg och mjölk. Gör glutenfri: bjud med glutenfria mandelskorpor eller kex. liner, Österrike (nr 4200, 69 kr). Eller den alltid lika pålitliga räddningsplankan Verdicchio dei Castelli di Jesi från Moncaro i Marche, Italien (nr 22424, 58 kr, finns även på bra box). Chokladtrifle Här passar det med ett glas syrligt söt mousserande asti, eller ett starkvin av druvan Muscat/Moscatel – eller ett spännande sött rödvin från Yecla i provinsen Murcia, Spanien: 2003 Castaño Dulce Monastrell (nr 8412, 96 kr/500 ml). Alkoholfria alternativ finns på www.ICA.se 28 BUFFÉ 4 • 2007
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40