Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 RABARBERPAJ MED JORDGUBBSMARÄNG FÖR
10 PERSONER PAJSKAL 100 g smör (kallt, skuret i tärningar) 1 1/2 dl florsocker 3 1/2 dl vetemjöl 2 krm salt 1/2 tsk vaniljsocker 1 ägg 5 medelstora rabarberstjälkar 1 vaniljstång 1 msk vatten 1/2 dl socker 1 msk maizena JORDGUBBSMARÄNG 3 äggvitor 1 tsk färskpressad citronjuice 2 dl socker 1 dl jordgubbspuré eller mosade jordgubbar GÖR SÅ HÄR: 1.Hacka ihop smör, florsocker, vetemjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda hastigt ihop till en jämn pajdeg. 2.Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ in i frysen i 1 timme. 3.Sätt ugnen på 200°C. Grädda pajskalet direkt från frysen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. 4.Skala rabarbern om den är grov och trådig. Skiva och lägg bitarna i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. 5.Lägg i stången och tillsätt vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. 6.Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp. Dra från värmen och låt svalna. Ta upp vaniljstången och häll kompotten i pajskalet. 7.Sätt ugnen på 250°C. Vispa upp äggvita, citronjuice och ca 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. Tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt jordgubbspurén. Vispa på högsta hastighet. 8.Fyll en spritspåse och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Man kan också använda en kraftig plastpåse och klippa ett hål i ena hörnet. Sätt in pajen i ugnen ca 5 minuter eller tills den fått fin färg. FÖRBERED: 2–3 dagar före: Gör pajdegen. 1–2 dagar före: Grädda pajskalet. Gör rabarberfyllningen. AFRODITISKA BÄR I KRYDDLAG Smakrika bär med afroditiska kryddor (kanel, stjärnanis och koriander). Passar som egen dessert med tex glass eller vispad grädde, eller som tillbehör till charlotte russe eller rabarberpaj med jordgubbsmaräng. FÖR 10 PERSONER 1/2 dl socker 1 dl vatten 1 kanelstång 2 stjärnanis 1/2 tsk malen koriander 1 apelsin 1 liter blandade bär (tex hallon, jordgubbar, björnbär och körsbär) 2–3 timmar före servering: Fyll pajskalet med rabarberfyllningen. Gör jordgubbsmaräng och grädda. GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp socker, vatten och kryddor. Dra kastrullen från plattan. 2.Skölj apelsinen. Riv det yttersta skalet från halva apelsinen. Dela och pressa ut juicen. Tillsätt apelsinrivet och -juicen i kryddlagen. Låt svalna. 3.Blanda lagen med bären. Låt dra ett par timmar, eller spara till nästa dag. FÖRBERED: Dagen före: Koka sockerlagen och blanda med bären. 2–3 timmar före servering: Lägg upp i en skål. FÖR ALLA? Rabarberpaj med jordgubbsmaräng. Innehåller gluten och ägg. Gör mjölkfri: ersätt smöret med mjölkfritt margarin och bjud med mjölkfri specialglass. Charlotte Russe med hallon. Innehåller gluten-, mjölkoch ägg. Afroditiska bär i kryddlag. Gluten-, mjölk- och äggfri. BUFFÉ 4 • 2007 19 Dryckestips! Charlotte russe Ett gott sött dessertvin är Deen de Bortoli, Australien (nr 98725, 67 kr, 375 ml). Det fungerar också bra med ett portvin som Ferreira ruby Port, Portugal (8044, 102 kr). Rabarberpaj Brown Brothers Liqueur Muscat, Australien (nr 22825, 138 kr, 375 ml) eller Muscat Beaumes de Venise, Frankrike (nr 8181, 145 kr) är söta dessertviner med ganska hög syra som passar bra. ALKOHOLFRITT Det söta Mousserande Jordgubbsvin (nr 1918, 29 kr) passar extra bra till pajen. Schloss Boosenburg (1966, 44 kr), som är lätt och frisk med viss sötma, och Peach Pearl (1949, 23 kr), som är fruktig, söt och smakar persika, är också goda.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40