Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 testlagarnaAPRIL Åsas utmaning –bli
vassare i köket För Åsa Karlsson är det en allvarlig sak att bli testmatlagare för Buffé. Det är en stor utmaning och hon vet inte säkert om hon kommer att klara det. Men en sak vet hon: hennes tre barn ställer upp till tusen. TEXT ANNA GIDGÅRD FOTO JOEL WÅRÉUS KARLSSON TESTLAGARE NR 4 ÅSA ÅLDER: 39 år FAMILJ: Joakim, 13 år, Jenny 12 år, Sandra 9 år BOR: Tyresö YRKE: Banktjänsteman FRITID: Träning och promenader I NÄSTAN TJUGO ÅR LEVDE ÅSA med en man som var så duktig på att laga mat att hon mer än gärna lät honom ta hand om matlagningen. Hon tog ansvar för annat, och när barnen kom var det hon som höll i deras aktiviteter. Pannkaka var dock hennes ansvar, och där är det få som slår henne på fingrarna. Men när de skilde sig för ungefär ett år sedan blev det självklart en stor förändring. Varannan vecka när Åsa hade barnen var det plötsligt hon som skulle se till att de fick lagad mat mellan skola och träning. Släkt och vänner undrade hur det skulle gå. Men Åsa gjorde ett oväntat drag. Hon såg Buffés efterlysning om testlagare och ansökte. Hon skrev som det var, att hon var värdelös på matlagning men att hon var beredd att göra sitt yttersta för att klara av utmaningen. Och nu är hon alltså en av sex testlagare under 2007. När Buffé är på besök i radhuset som hon och barnen bor i sedan en tid tillbaka är koncentrationen på topp i köket. Hela familjen är involverad när det första testlagarreceptet ska provlagas. »Mamma, hur rostar man mandlar?« »Vad är fräsa? Det står att man ska fräsa kålen…« Åsa ser lite frågande ut, men med gemensamma ansträngningar står snart en lockande middag på bordet. 20 BUFFÉ 4 • 2007 Så nu finns det en rätt till i familjens repertoar. Så här har en standardmatvecka sett ut hittills. Måndag: Korv med bröd som barnen lagar själva eftersom Åsa jobbar sent. Tisdag: Pastagratäng med kyckling som även räcker till onsdagen. Torsdag: Pannkakor. Fredag: Köttbit med pommes och bearnaise. Men trots att Åsa säger att matlagningen varit en stor katastrof är det mycket som är bra också. Frukos- ten består ofta av fil och müsli, med hårt bröd till. Nyttigt! På helgerna vankas det även hembakat (eller bageribakat) bröd och juice. Och eftersom det tidigare ekande skafferiet nu innehåller ett bassortiment, inhandlat för testlagandet, finns goda förutsättningar för att det även fortsättningsvis kommer att spridas härliga dofter från pannorna i Karlssons kök. »Vadärfräsa?Detståratt man ska fräsa kålen…« Jenny, Sandra, Joakim och Åsa i sitt kök i Tyresö utanför Stockholm.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40