Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 CHARLOTTE RUSSE FÖR 10 PERSONER 1 fä
rdig jordgubbsrulltårta (250 g) HALLONMOUSSE 3 dl grädde 5 gelatinblad 3 äggulor 1 dl socker 1/2 dl vatten 2 1/2 dl hallonpuré (mixade passerade hallon) GÖR SÅ HÄR: 1.Skär rulltårtan i 12–15 skivor. Fodra en kupolform (som rymmer ca 2 liter) på insidan med plastfilm och lägg sedan i rulltårtskivorna så att det täcker hela insidan av formen. 2.Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. 3.Lägg äggulorna, socker och vatten i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt och värm försiktigt till 85°C eller tills det börjar tjockna. Ställ kastrullen genast i ett iskallt vattenbad (i större kastrull ed som är till hälften fylld med kallt vatten). Fortsätt vispa tills smeten är helt kall. 4.Ta upp gelatinet och krama ut den mesta vätskan. Smält det i en kastrull eller försiktigt i mikron och tillsätt det i äggsmeten. Vänd i halllonpurén och till sist den lättvispade grädden. 5.Häll upp smeten i kupolformen och ställ in den i frysen minst 4 timmar. Om man har den fryst längre bör den tina 4 timmar i kylen före servering. Man stjälper upp den på ett fat, tar bort plasten och låter den tina långsamt i kylskåp. FÖRBERED: 2–3 dagar före: Gör hela charlotte russen och förvara i frysen. 4 timmar före servering: Ta ut minst 4 timmar före servering och låt tina långsamt i kylskåp. SÅ GÅR DET TILL! Se de enklaste handgreppen för att göra en charlotte russe på www.ICA.se/buffe RABARBERMARMELAD TILL OSTBRICKAN En söt, kryddig marmelad som passar bra till ost. FÖR 10 PERSONER 500 g rabarber 2 msk rödvin 2 1/2 dl syltsocker (ger konsistens och hållbarhet) 1 vaniljstång 2 lagerblad GÖR SÅ HÄR: 1.Skala rabarbern om den är grov. Skiva den tunt och lägg bitarna i en rostfri kastrull. 2.Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Tillsätt detta samt rödvin, syltsocker och lagerblad. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Fyll upp marmeladen i en väl rengjord burk och sätt på lock. Ostar med marmelad och frukt. Här har Elisabeth valt tre sotostar, men de kan givetvis väljas efter tycke och smak. Beräkna ca 50 g per person. Druvor, plommon och päron passar till liksom en god marmelad, tex rabarbermarmelad. 18 BUFFÉ 4 • 2007 FÖRBERED: 1–7 dagar före: Koka marmeladen och ställ kallt. 2–3 timmar före servering: Ta fram och lägg upp. Välj en, välj två eller alla tre… Servera tex den krämiga retrodesserten charlotte russe tillsammmans med bär i spännande kryddlag, och den lyxiga rabarberpajen med vaniljglass och färska jordgubbar. Glass och kanske även lättvispad grädde passar även till bären i kryddlag.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40