Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 MACARONI AND CHEESE En amerikansk kl
assiker i lyxversion. I New York är det trend med retromat. Här kan den passa som både en liten mättande varmrätt och bra nattamat. FÖR 10 PERSONER 500 g makaroner 250 g cheddar 250 g prästost 2 dl mjölk 5 dl grädde 1/2 grönsaksbuljongtärning 1 tsk worcestersås 1 tsk kajennpeppar 1 dl hackad persilja 1 dl riven parmesan 1 dl ströbröd salt, peppar + 20–25 små muffinsformar av aluminium GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Koka makaronerna enligt anvisning på paketet, men koka bara halva tiden. Riv ostarna. 2.Värm mjölken och grädden och smula ner buljongtärningen. Sänk värmen och tillsätt worcestersåsen och kajennpepparn. 3.Tillsätt de rivna ostarna och rör tills osten smält. Låt det inte koka för då kan det skära sig. 4.Blanda makaronerna och såsen i en stor skål. Smaka av med salt och peppar. 5.Fyll muffinsformar med makaroniblandningen. 6.Rör ihop persilja, parmesan och ströbröd och toppa med det. Tillaga i ugnen 15–20 minuter. FÖRBERED: Går utmärkt att förbereda dagen före. Fyll blandningen i formarna men vänta med toppingen och gräddningen till festdagen. FÖR ALLA? Innehåller mjölk. Gör glutenfri: använd specialpasta utan gluten och glutenfritt ströbröd. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Använd äggfritt ströbröd. Linneas bästa festtips Linnea Johansson, som jobbar som festfixare i New York, har arrangerat Buffés trädgårdsfest med temat »Love is in the air«. Hennes bästa vän är häftpistolen, som hon bland annat använder för att provisoriskt klä om stolar och kuddar för att snabbt förändra en lokal. –Det är viktigt att dela upp lokalen så att man får bra »flow«. Det gör man genom att ha olika stationer. En för tilltugg, en för drycker och en för maten. –Ett tema som går igen även i maten är roligt, det kan räcka med ett färgtema, som här: rosa. –Bestäm om du vill ha sittande buffé, där gästerna sitter som på en middag men tar maten själva från en buffé. Eller en stående buffé där gästerna kan mingla mer. Då behöver man i alla fall bord och stolar till cirka 50 procent av gästerna. Då är det viktigt att ha mat som kan ätas stående (som i detta reportage). –Använd råvaror efter säsong – inte bara för smaken utan även för budgeten. –Portionsstrutar för popcorn eller godis ser roligt ut. Klipp färgat papper i 10x15 cm stora bitar. Rulla till strutar och tejpa. Servera strutarna stående i ett skokartongslock som man skär små hål i. Man kan även använda enkla tavelramar (se bild). –Kylskåpet är alltid fullt när det är fest. Fyll en hink, balja eller stor skål med is för ett snyggt och smart sätt att kyla flaskor. –Garnera med ätliga blommor i drinken. –Bordsdekoration av grenar – det går bra med stora bordsdekorationer om man kan se övriga gäster under dekorationen! Lyktor i grenarna kan ge extra stämning. –Det är trevligt med små presenter till gästerna. På fester i USA får man ofta med sig en »goodie bag« när man går hem. Man kan också lägga en liten present vid varje kuvert. En eller ett par munsbitar på väg hem uppskattas också. –Räkna med fyra gånger så många servetter som gäster. Och ha dubbelt så många glas. BUFFÉ 4 • 2007 11 Extra gott på nattkröken
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40