Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 testlagarnaAPRIL SÅ HÄR TYCKER VI OM
: Gnocchi med baconoch pinjeströssel ÅSA KARLSSON Jätteenkelt att laga, men gnocchin föll inte väl ut i vår familj. Efter en del tankearbete vid andra tillagningen fick rätten dock klart godkänt. Vi bytte pinjenötter mot jordnötter, dubblade mängden vitlök och bacon exempelvis. BETYG: 3,2 TONJE BENGTSSON Jättelätt att laga och jättegott! Mmm… Barnen och vi vuxna älskade gnocchin. Ragna tyckte det var godaste testmaten hittills och lille Olle spettade den ena potatiskudden efter den andra med sin gaffel. Sigrid ville ha mer innan hon ätit upp! Ändrade ingenting i receptet till andra provlagningen för vi var redan helnöjda. Tog bara 30 minuter att laga. BETYG: 4,7 GNOCCHI MED BACON- OCH PINJESTRÖSSEL Gnocchi är italienska potatiskuddar som lätt suger upp andra smaker. Lättlagat, mättande och sanslöst gott. Har du inte provat – gör det! FÖR 4 PERSONER 2 förpackningar färsk gnocchi (à 500 g) 2 vitlöksklyftor 250 g champinjoner 1 paket tärnat bacon (140 g) 25 g pinjekärnor (ca 1/2 dl) 2 påsar babyspenat (à 80 g) färskriven parmesanost flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tillaga gnocchin enligt anvisning på paketet. 2. Skala och finhacka vitlöken. Skär svampen i bitar. 3. Knaperstek bacon i en stekpanna. Tillsätt vitlök, svamp och pinjekärnor. Låt fräsa ett par minuter. 4. Vänd ner gnocchin och spenaten. Salta och peppra. Servera med parmesan och gärna en tomatsallad med lök. Det lilla extra blir det om man droppar över lite brynt smör. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd gnocchi/kroppkaksmix från Oldana AB eller glutenfri specialpasta. Gör mjölkfri: byt parmesanosten mot mjölkfritt ostalternativ. Uteslut smöret. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. ENERGI/person Pasta med kyckling & citron- och basilikasås 2730 kJ/650 kcal Protein 42 g Fett 18 g Kolhydrater 78 g Laxpytt med romsås 2270 kJ/540 kcal Protein 36 g Fett 31 g Kolhydrater 29 g Gnocchi med baconoch pinjeströssel 1720 kJ/410 kcal Protein 16 g Fett 17 g Kolhydrater 46 g funkade jättebra. BETYG: 3,8 VIKTOR GYLLBÄCK Enkelt och gott. Men jag är ingen baconfantast så det tog jag bort det vid andra provlagningen. Jag tog kallskuren rostbiff i stället. Det GnocchiFAKTA De flesta länder har sin variant av det här receptet; alltså en liten boll gjord på potatis och mjöl. Vilket mjöl man använder, i vilka proportioner och hur man kryddar får de små bollarna att smaka olika i olika länder. Man kan även tillsätta ägg. Italienska gnocchi är små, ljusa och gör sig utomordentligt bra till alla möjliga pastasåser, såväl tomatbaserade som lite krämiga. BUFFÉ 4 • 2007 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40