Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Fixa festen lätt&enkelt enligt princ
ipen »more is more«… Hon gillar generösa fester. RECEPT ELISABETH JOHANSSON DUKNING MALIN BERGENDAL FOTO PEPE NILSSON Meny Heta laxspett i shotsglas (recept på sid 9) Helstekt karré med chilipasta samt röd sallad med nötströssel Rabarberpaj med maräng (recept på sid 19) HELSTEKT FLÄSKKARRÉ FÖR 10 PERSONER 2–2 1/2 kg benfri fläskkarré MARINAD 1 dl kinesisk soja 2 msk grillkrydda 2 msk timjan 1/2 dl rapsolja ev några droppar hickory liquid smoke (essens som ger rökig smak) GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. 2.Häll på marinaden så att allt kött täcks. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, men gärna över natten. 3.Sätt ugnen på 175°C. Ta upp köttet ur marinaden. Lägg det i en långpanna, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter (innertemperatur ca 80°C). Pensla över glaze ett par gånger under tillagningen, spara lite till serveringen. 4.Låt köttet vila 15–20 minuter. Skär upp köttet och fördela resten av glazen över. ANANASGLAZE 1 1/2 dl krossad ananas 2 dl sweet chilisås 3 msk whisky GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud ett par minuter. Låt svalna. ENERGI/person Gå in på www.ICA.se om du vill se rätternas protein-, fett- och kolhydratinnehåll. FÖRBERED: 2–3 dagar före: Gör inköp. Koka ananasglaze. Blanda marinaden till köttet. Dagen före: Marinera och stek köttet. Täck och ställ kallt. 2–3 timmar före servering: Värm köttet i 1–11/2 timme i 100°C. Skär upp köttet vid serveringen och pensla över resten av glazen. CHILIPASTASALLAD FÖR 10 PERSONER 500 g pasta 2 dl lättcrème fraiche 3 dl gräddfil 2 paprikor 1 rödlök 5 vårlökar 250 g kokta kidneybönor 3 avokador 1/2 dl grön sweet chilisås (eller se tips) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka pastan och låt svalna. Blanda crème fraiche och gräddfil. 2.Kärna ur och strimla paprikan. Skala och strimla rödlöken. Strimla vårlöken. 3.Låt kidneybönorna rinna av. Kärna ur avokadon och skär avokadoköttet i skivor. Blanda alla ingredienser, tillsätt 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Vänd sist ner avokadon. Tips! Om man inte hittar grön sweet chilisås kan man ta röd sweet chilisås och ev tillsätta finhackad jalapeño eller annan chilifrukt till lagom styrka. FÖRBERED: 2 dagar före: Gör inköp. Koka pasta och skär grönsakerna till pastasalladen, förutom avokadon. Dagen före: Blanda pastasalladen, utom avokadon. Ställ kallt. 3 timmar före servering: Ställ fram att bli rumsvarm. Tillsätt avokadon. Vänd i lite mjölk om pastasalladen blivit stabbig strax före servering. FÖR ALLA? Helstekt fläskkarré. Gluten-, mjölk- och äggfri, men kontrollera grillkryddan. Ananasglaze. Gluten-, mjölk- och äggfri. Chilipastasallad. Gör glutenfri: välj specialpasta utan gluten. Gör äggfri: välj pasta utan ägg. Gör mjölkfri: byt crème fraiche och gräddfil mot Sour supreme. Röd sallad med nötströssel. Gluten- och äggfri, men kontrollera innehållet i den rostade paprikan. Gör mjölkfri: använd tofu i stället för fetaost och kontrollera innehållet i den rostade paprikan. 14 BUFFÉ 4 • 2007 med helstekt Med helstekt lax eller karré kan du lätt fixa en fest för 30 personer. Och du kan förbereda allt i god tid. Vår kock Elisabeth Johansson (som bland annat tog individuellt guld i mat-OS 2004) har skapat härliga rätter
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40