DESTINATION amsterdam Kanalstaden Amsterdam var p
å 1200-talet en liten fi ske r olk örsöre si p att eriva hanel, fi ska sill, ra öl och a båtar. Idag är staden känd för sin konst, diamanthandel och arkitektur. Och inte minst dess mångsidiga matscen! Recept på en variant av bitterballen hittar du på buffe.se DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot Amsterdams mångsidiga matkultur. Signaturrätter BITTERBALLEN En slags köttkrokett där smeten görs på tjock redning, buljong och fi nhackat kött. ts e senap som snacks eller mellanmål. POFFERTJES lfi a inipannkakor e jäst i smeten, vilket gör att de sväller upp nästan som munkar. Äts vanligtvis med sör och orsocker. STAMPPOT Potatismos blandat med en eller era rönsaker. lan e vanligaste är grönkål, surkål, lök och morot eller purjolök. Äts ofta med korv. INDONESISKT Det indonesiska köket är bland de mest populära i Amsterdam. Ofta serveras maten i form av en rijsttafel, ett holländskt påfund där uppemot 40 indonesiska smårätter serveras med ris. POMMES FRITES Pommes frites, eller patat, friet eller vlaamse frites på holländska, är en typisk gatumatsrätt i Amsterdam där de serveras i pappersstrutar med dippsås – allt från majonnäs och ketchup till äppelmos – eller toppade med pulled pork, köttgryta eller ost. DEN HOLLÄNDSKA HUVUDSTADEN är ovanligt mångkulturell. Nästan hälften av befolkningen har utländsk bakgrund – här fi nns människor från hela 180 olika länder. Många kommer från Surinam, Marocko, Turkiet och Indonesien, vilket avspeglas i restaurangutbudet. Bland annat har det indonesiska köket i Amsterdam blivit nästan mer känt än det holländska. Bland de mer traditionella råvarorna fi nns potatis, som ofta äts som gatumat i form av pommes frites. Och sillen är fortfarande en klassiker, framför allt den holländska matjessillen som ju är en minst sagt populär rätt även i Sverige. Idag har Amsterdam också en modern matscen som påminner om den nynordiska där man använder sig av traditionella råvaror som tillagas på nya vis – gärna med inspiration från några av alla de länder som fi nns representerade i staden. 11 BUFFÉ #03/2022 BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Cirka 1,6 miljoner invånare. PAASBROOD: Ett holländskt påskbröd med russin, torkad frukt, mandelmassa och nötter. TYPISKA RÅVAROR: Sill, potatis, ost, öl, ål, kål, korv och sambal oelek. TRE HOLLÄNDSKA OSTAR GOUDA EDAMER MAASDAMER BRUIN CAFÉ De traditionella pubarna i Amsterdam kallas för ”bruna barer” och det är i den färgskalan inredningen går. Här serveras öl, den enbärskryddade spriten genever och enklare pubmat som bitterballen, mackor, ostar och korv. På restaurangen Restaurang Bak ligger i en lagerlokal i Amsterdams gamla timmerhamn och serverar innovativa men okomplicerade rätter. Råvarorna kommer från Holland men inspirationen från hela världen. På menyn kan man hitta sommarrullar med surkål och sill, endiver med gröna jordgubbar och kärnölk eller hollnsk lckfi sk med hibiskus. PROVA HEMMA Experimentera med den vietnamesiska sommarrullen genom att fylla den med rökt sill, shisoblad, libbsticka och surkål. Eller kålrabbi, gröna orar och r fi sk ak anvner fi sken lte en till exempel gös går bra. Foto Chantal Arnts
Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p