SMAK endive TIPS – Lägg bladen i iskallt vatten i
nnan servering så blir de extra krispiga. – Servera endiveblad som ett snack tillsammans med en dipp eller röra. – Tillaga endive halverad på grillen. – Strimla ner endive i salladen. – Baka endive i ugnen: halvera och lägg i en ugnsform. Strö över salt, peppar, hackade nötter och ringla över honung. Baka på 175 °C ca 20 minuter. FÖRVARA RÄTT Mörkt och svalt i kylskåp ALLT DU BEHÖVER VETA ENDIVEN ÄR EN gulvit eller röd sallad med en karaktäristisk, besk och något pepprig smak som upptäcktes i Belgien redan år 1830. Endivens säregna bleka färg kommer av det speciella odlingssättet som startar naturligt ute på friland för att sedan fortsätta inne i mörka växthus där inget klorofyll kan bildas. Att salladen inte utsätts för solljus är inte bara en förutsättning för dess utseende, utan även för dess goda smak som annars skulle bli nästintill oätligt besk. Endivens krispiga konsistens och vackra form gör den till en uppskattad ingrediens i festliga förrätter och tillbehör, såväl rå som tillagad. SMAKKOMPISAR HASSELNÖTTER CHÈVRE OLIVOLJA CITRON FÖLJ MED PÅ en djupdykning i endivens värld och ta del av tips, kul kunskap och goda recept. RECEPT ENDIVESALLAD MED ROSTADE KIKÄRTOR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2–3 endiver Visste du att... … producenter packar sin endive i lådor med mörkt papper för att inte riskera att den utsätts för direkt ljus? et enast finns sskalia eniveprocenter i Sverige? … endive odlas och går att köpa året om? 1 förp kokta kikärtor 380 g 1 riven vitlöksklyfta 2 msk smör 1 msk rapsolja 2 krm salt 100 g pecorino eller annan lagrad ost 1 dl hackade rostade valnötter Dressing 1 tsk dijonsenap 1 tsk honung 2 msk olivolja 2 msk vinäger 1 tsk flingsalt ½ tsk svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Plocka bladen från endiven och lägg i kallt vatten. 2. Häll av och skölj kikärtorna. Låt rinna av och torka torra på en ren kökshandduk. Stek kikärtorna med vitlöken i smör och olja på medelvärme tills de är gyllene. Häll av vattnet från endiven och låt rinna av på hushållspapper. 3. Hyvla osten. Blanda endiverna med dressingen. Lägg på ett fat och toppa med kikärtor, ost och valnötter. TIPS Spara kikärtsspadet och använd i veganska varianter av exempelvis majonnäs och maräng. 9 BUFFÉ #03/2022
Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p