Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
PÅSK ÄGGCOCOTTE MED LÖJROM 6 PERSONER / 30 MIN IN
GREDIENSER 6 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk ½ tsk salt 1 dl riven lagrad ost t ex Västerbottensost 2 förp löjrom eller stenbitsrom à 80 g 2 dl smetana eller crème fraiche ½ dl finskuren gräslök GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt. Häll i 6 små portionsformar som rymmer ca 2 dl, fördela osten i formarna och ställ dem i en ugnsform. Ställ in i ugnen och häll kokande vatten i ugnsformen så det går upp till hälften på formarna. 2. Grädda ca 20 minuter eller tills de precis stannat. Toppa med rom, smetana och gräslök. Servera gärna med bröd. TIPS Välj tångcaviar istället för löjrom för en lakto-ovovegetarisk variant. INLAGD SILL MED ÄPPLE, DILL OCH PEPPARROT 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 dl strösocker 3 dl vatten 1 dl ättiksprit (12 %) 8 vitpepparkorn 2 schalottenlökar 1 dl skalad, fintärnad rotselleri ½ syrligt äpple 3 msk riven pepparrot 4 msk hackad dill 2 förp 5-minuterssill à ca 420 g GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp socker, vatten, ättika och pepparkorn. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg lök och selleri i lagen. Låt svalna helt. Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär i små tärningar. 2. Tillsätt äpple, pepparrot och dill i den kalla lagen. Låt sillen rinna av och skär i bitar. Varva sill och lag i en väl rengjord burk. Låt stå i kylen 1 dygn före servering. NUBBESILL 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 ägg 1 dl majonnäs 1 dl crème fraiche 2 msk chilisås 200 g matjessill 1 förp 5-minuterssill ca 420 g 10 cm purjolök 6 körsbärstomater GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten och lägg i äggen, låt sjuda 9 minuter. Spola dem kalla, skala och skär i bitar. Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås. 2. Låt sillen rinna av och skär i bitar. Skölj purjolöken noga. Skiva purjolöken tunt och skär tomaterna i klyftor. Blanda alla ingredienser och lägg i en väl rengjord burk och ställ i kylen till nästa dag. TIPS Smaksatt sill håller ca 1 vecka. Förvara i kylen i en väl rengjord burk. BÖREK MED FETAOST, SPENAT OCH KRONÄRTSKOCKA 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 300 g tinad fryst bladspenat ca 1 dl olivolja 2 ägg 300 g fetaost 150 g marinerade kronärtskockor i olja 1 tsk salt ½ tsk svartpeppar 8 ark filodeg 1 msk sesamfrön GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka löken. Krama ur all vätska ur spenaten och hacka grovt. Fräs löken i 1 msk av oljan tills den mjuknar ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut tills all vätska kokat bort. 2. Vispa upp äggen i en bunke och smula ner fetaosten. Hacka kronärtskockan och tillsätt tillsammans med spenatfräset, salt och peppar och blanda. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg ett ark filoe p nken och pensla med olivolja, lägg på ett till ark och pensla med olivolja. Lägg på ¼ av fyllningen längsmed ena långsidan och rulla ihop. Lägg som en spiral på en bakpappersklädd plåt. Upprepa med resten av arken och fyllningen och fortsätt spiralen. 4. Pensla spiralen med olja och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter eller tills den är gyllene och krispig. Servera varm eller ljummen. TIPS Förbered pajen dagen innan och värm i ugnen på 175 °C 10–15 minuter innan servering. KRISPIG LAXSIDA MED OLIVER OCH KAPRIS 6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 hel laxsida ca 1 kg 2 msk dijonsenap 2 ½ dl panko 1 riven vitlöksklyfta 3 msk kapris 10 hackade gröna oliver 3 msk pinjenötter ½ dl hackad persilja ½ dl olivolja 1 citron salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt. Pensla med senap och krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. 2. Blanda panko, vitlök , kapris, oliver, nötter och persilja noga med olja, 2 krm salt och 2 krm peppar. Täck laxen med blandningen. Skiva citronen och lägg runt. 3. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills laxen är gyllene och innertemperaturen är 52–56 °C. PORCHETTA PÅ LAMM MED ÖRTSKY 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 lammstek ca 1 kg 1 msk fänkålsfrön 4 vitlöksklyftor ½ dl hackad rosmarin ½ dl hackad timjan 2 msk smör 1 msk olivolja 2 dl vitt vin 1 msk konc kalvfond 1–2 msk vit- eller rödvinsvinäger 18 BUFFÉ #03/2022 2 dl hackade blandade örter t ex persilja, rosmarin och timjan honung salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150 °C. 2. Ta bort ev nät från lammsteken. Vik ut köttet och skär ett snitt tills 1–2 cm återstår. Skär ett horisontellt snitt genom den tjocka delen åt båda håll. Skär försiktigt och vik ut köttet. 3. Mortla fänkålsfrön och 1 tsk salt. Skala och hacka vitlöken. Strö fänkålssaltet, vitlöken, rosmarin och timjan på köttet. Rulla ihop hårt och bind med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det är gyllene och lägg i en ugnsform. Häll i vin, fond och 1 dl vatten. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 60–65 °C. Häll skyn i en kastrull och låt köttet vila 30 minuter. 4. Koka upp skyn och späd ev med lite vatten. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Rör ner örterna. 5. Skiva upp lammet och lägg på ett fat. Ringla över örtskyn. TIPS Tillaga lammet innan gästerna kommer och linda in i bakplåtspapper. Skiva upp och häll över varm sky vid servering. PESTOPOTATIS 6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1,2 kg små fasta potatisar 1 kruka basilika 2 msk pinjenötter 1 riven vitlöksklyfta ½ dl riven parmesan ¾ dl olivolja 1 tsk salt 2 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mixa övriga ingredienser och blanda noga med potatisen. TIPS Pesto kan göras på alla möjliga sorters nötter, frön, örter och ostar. Tillsätt det du har hemma: som prästost, solroskärnor och persilja.
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p