Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
BAKA NAPOLEONBAKELSE CA 8 BITAR / ÖVER 60 MIN ING
REDIENSER 5 dl vispgrädde ¾ dl hallonsylt 1 ½ dl florsocker Blixtsmördeg 4 dl vetemjöl 240 g 1 tsk salt 250 g kallt smör i tärningar 1 stor äggula 1 tsk färskpressad citronjuice Vaniljkräm ½ vaniljstång 2 ½ dl mjölk 4 äggulor ¾ dl strösocker 2 msk majsstärkelse 25 g smör GÖR SÅ HÄR 1. Blixtsmördeg: Blanda hastigt mjöl, salt och smör. Tillsätt 1 dl vatten, äggula och citronjuice. Blanda degen så att det fortfarande är stora smörklumpar kvar. Lägg degen i en plastpåse och platta ut den lite. Lägg i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C. Ta ut och kavla ut till en ca 30 x 40 cm stor platta och vik in 1 /3 från ena sidan mot mitten och sedan 1 /3 från andra sidan mot mitten så att det blir 3 lager. Plasta in och låt vila i kylen 15 minuter. Upprepa en gång till och låt vila 15 minuter i kylen. Kavla ut degen till en 2 mm tunn platta, ca 30 x 40 cm, direkt på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt och nagga med en gaffel. Grädda ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär kanterna så de blir jämna och dela botten i 3 lika stora bitar längsmed med en vass kniv. 2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och koka upp. Ta från värmen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse fit. ll ner ölken och vispa ihop, häll tillbaka i kastrullen och sjud under fortsatt vispning tills det tjocknar eller temperaturen är 85 °C. Ta från värmen och rör ner smöret. Låt svalna, fyll i en spritspåse och lägg i kylen. 3. Vispa grädden och fyll i en spritspåse. Spritsa vaniljkräm på den första botten, lägg på nästa botten och spritsa över grädden. Jämna till kanterna med en palett eller stekspade. Lägg på nästa botten. Bred hallonslt p en. lana orsocker och ca 1 ½ msk vatten och bred på hallonsylten, låt glasyren stelna i kylen. Skär försiktigt i bitar med en vass tandad kniv. Klädd i rosa kostym Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg, är egentligen perfekt som den är, men den syltförstärkta Napoleonbakelsen är en magiskt god tolkning – dessutom en svensk uppfinning! Växjö-konditorn Johan Broqvist satte ihop den 1861 som ett gesällprov under en utbildning i Österrike och idag är den ett stående inslag på svenska konditorier. Ovansidan är oftast knallrosa, ett resultat av sockerglasyr som färgats med röda vinbär eller hallon. 29 BUFFÉ #03/2022
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p