Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
BAKA PARIS BREST 4 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIE
NSER 1 dl mjölk 100 g smör ¾ tsk salt 2 dl vetemjöl 120 g 3 ägg 1 dl strösocker 3 msk hackad mandel florsocker till garnering Marängsmörkräm 1 dl skalade hasselnötter 1 dl + 1 ¾ dl strösocker 3 äggvitor 300 g rumsvarmt smör GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp mjölk, 1 dl vatten, smör och salt. Ta från värmen. Rör ner mjölet. Ställ tillbaka på plattan och rör med en träslev några minuter. Lägg degen i en bunke och rör ner ett ägg i taget. Rör till en jämn blank deg. Låt svalna och fyll i en spritspåse med rund tyll. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Spritsa 4 runda kransar ca 15 cm i diameter på två bakpappersklädda plåtar. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen 15–20 minuter, sätt ugnsluckan på glänt med en träslev mellan. Låt stå ytterligare 10 minuter. 3. Marängsmörkräm: Sätt ugnen på 200 °C. Lägg nötterna i en ugnsform och rosta 5–10 minuter. Smält 1 dl socker i en kastrull till en gyllene karamell. Tillsätt nötterna och blanda. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och låt svalna helt. Bryt i bitar och mixa slätt i en matberedare. Vispa äggvita och 1 ¾ dl socker i en bunke över ett vattenbad tills temperaturen är 55–60 °C. Ta från värmen och vispa med elvisp tills marängen svalnat. Tillsätt lite smör i taget. Vispa på medelhastighet under tiden, öka sedan hastigheten och vispa till en n och fi smörkräm. Tillsätt de mixade hasselnötterna och fyll upp en spritspåse med stjärntyll och förvara i rumstemperatur. 4. Dela kransarna och spritsa smörkräm på bottnarna. Koka socker och 2 msk vatten till en ljusbrun karamell och ringla över locken. Strö över hackad mandel direkt. Lägg på locken och pra e orsocker. PSST... Dessa recept är något för den vana hemmakonditorn. Var noggrann när du mäter och blandar ingredienser och var uppmärksam under gräddning i ugn. En elegant koffeinkick Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: här finns kaffe i både smörkräms- och sirapsform. Basen kallas med ett franskt ord biscuit joconde, vilket innebär en kakbotten med både vetemjöl och nötter – en lätt botten, men med elegant och distinkt smak. Ursprunget tros vara Paris kring förra sekelskiftet och då som nu brukar konditorierna glasera kakan med ordet ”Opera” och, iallafall ibland, avsluta med ett tunt lager bladguld. Recept på operabakelse hittar du på buffe.se För franska cyklister Paris brest är en mäktig, fransk och alldeles underbar bakelse med mandel, hasselnötter och smörkräm. Den allra första skapades 1910 av den parisiske konditorn Louis Durand som officiellt bakverk till det berömda cykelloppet fram och tillbaka mellan Paris och Brest. Den runda formen är tänkt att likna ett cykeldäck och visst kan man också tänka sig att den som ska cykla 120 mil skulle få extra krut i benen av att stoppa i sig (minst!) en bakelse först. 30 BUFFÉ #03/2022
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p