LEDARE & MEDARBETARE TOVE NILSSON Receptkreatör o
ch matstylist Kokboksförfattare, receptkreatör och matstylist som började jobba i restaurangbranschen redan som 13-åring. Tove kan konsten att duka upp till en inbjudande påsk! Se sidorna 13–21. Vad ser du fram emot med våren? – Att få dricka kaffe i solen på trappan och att börja sätta ner frön i jorden. Vad äter du helst i påsk? – Långbakat lamm. Och ägg såklart! Det blir minst fem äggrätter på påskafton. När jag äter sill så äter jag som en mus äter en ost. NÄR VI PÅ redaktionen tar fram recept är en viktig detalj att redogöra för hur lång tid respektive rätt tar att tillaga. Buff és matkreatör Sofi a Nilsson är inte bara kopiöst skicklig på att laga mat. Hon är också väldigt snabb. Därför brukar vi alltid addera några minuter (gemene man och kvinna hackar nämligen knappast sina grönsaker lika raskt som Sofi a). Men ingenstans uppger vi hur lång tid maten tar att äta. JAG OCH MIN FRU har sällan några anledningar att bråka men en återkommande, ska vi kalla det diskussion, är den om att jag äter för fort. Frågar du mig så är det förstås hon som äter för långsamt. Frågar du henne är det sorgligt att knappt ha hunnit smaka på maten innan jag är upp och iväg. NU TÄNKER DU som läser att det fi nns oskrivna regler och allmänt hyfs att förhålla sig till. Och visst, jag reser mig inte upp och går när jag är klar om jag träff ar nya bekantskaper över en bit mat. Men är jag klar så är jag klar och hemma måste man väl få vara sig själv? MEN DET FINNS ett undantag. Ett enda. Och det är sill. När jag äter sill så äter jag som en mus äter en ost. Alltså lika små tuggor, inte lika girigt. Jag tycker nämligen inte om sill men det gör min fru och för husfridens skull och för att jag gillar traditioner så äter jag när det bjuds tre gånger om året. Jul, midsommar och påsk. Den här gången inlagd med äpple, dill och pepparrot. Den tar förresten ”över 60 minuter” att tillaga. PS. På grund av tillfällig pappersbrist i Europa trycks Buff é just nu på olika papperstyper vilket ger ojämn kvalitet i resultatet. Vi beklagar detta och hoppas kunna återgå till vårt ordinarie papper inom kort igen! Missa inte tävlingen om Toves bok Ägg: recept & teknik på sidan 39. MIKKEL KARSTAD Receptkreatör och matstylist Köpenhamnsbaserade Mikkel har jobbat som kock i 30 år i både London och Köpenhamn. Idag är han matstylist och kokboksförfattare och står i detta nummer av Buffé bakom smörrebröden på sidorna 23–27. Vad ser du fram emot med våren? – Att umgås med vänner. Sedan ser jag fram emot att de första vilda örterna dyker upp i skogen och vårens första rabarber och sparris! Vad äter du helst i påsk? – Primörer, vilda örter från skogen, ägg och lamm. ICA-HANDLARE I FOKUS PERNILLA SUNDSTRÖM ICA Nära Järbo Som 14-åring började Pernilla sin karriär på ICA, nu driver hon ICA Nära Järbo – en rymlig butik med brett sortiment i den turistvänliga orten i nordvästra Gästrikland. Johan Lindberg, redaktionschef Hur inspirerar ni era kunder i påsk? i erer allt ott so vanlitvis fi nns på ett påskbord och lyfter fram aktuella varor. Sedan får man inte missa vår egentillverkade räkmacka, den är fantastisk! Hur hjälper ni kunder att välja svenskt och lokalt? – Vi säljer endast svenskt kött. I övrigt försöker vi att skylta och tydligt märka ut alla svensk- och lokalproducerade varor för att underlätta för kunderna. 5 BUFFÉ #03/2022 ledare
Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p