Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
BAKA BUDAPESTBAKELSE CA 8 BITAR / ÖVER 60 MIN ING
REDIENSER 2 dl strösocker ½ tsk vaniljsocker 1 ½ dl hasselnötsmjöl eller fint mixade hasselnötter ½ dl majsstärkelse 3 stora äggvitor Fylling 3 dl vispgrädde 2 clementiner Topping 50 g hackad mörk choklad 1 ½ msk florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda 1 dl socker, vaniljsocker, hasselnötsmjöl och majsstärkelse i en bunke. Vispa äggvitan till ett mjukt skum i en annan bunke, tillsätt 1 dl socker lite i taget och vispa till ett fast skum. Vänd ner de torra ingredienserna. Fyll en spritspåse med rund tyll, 8–10 mm i diameter, med marängen. En småländsk stolthet 2. Spritsa ut marängen i plåtslånga längder på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, öppna ugnsluckan och låt ångan komma ut. Grädda 2–3 minuter till. Låt svalna. 3. Fyllning: Vispa grädden. Skala clementinerna och skär i små bitar. Vänd upp och ner på marängen. Dra av pappret och bred ut grädden, strö över clementinbitarna och rulla ihop marängrullen. 4. Topping: Smält chokladen och rinla över. ra över orsocker. Skär upp i bitar med en vass kniv. Garnerna gärna med spritsad grädde och clemetin. Ungerns huvudstad har, trots namnet, inget med budapestbakelsen att göra. För den här klassikern med mjuk nötmaräng, grädde och clementin uppfanns av konditorn Ingvar Strid i Vetlanda i mitten av 1900-talet. Där är man så stolt över bakelsen att den har fått både en egen dag (1 maj) och brukar bakas för att fira viktiga händelser i kommunen – till exempel med en 27 meter lång budapestrulle när staden fick 27 000 invånare. Numera görs bakelsen ofta även med hallon eller rabarberkompott – nästan allt syrligt är ju underbart till den söta, gräddiga helheten. MISSA INTE Ljuvligt fluffig och lite enklare att baka. Dessutom är den glutenfri! TIPS Information om hur du kan förbereda och förvara de olika bakelserna hittar du på buffe.se 33 BUFFÉ #03/2022
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p