Buffé PÅSKENS BÄSTA Säsongens godaste högtid närma
r sig med stormsteg. I påsk dukar vi upp för ett generös
Buffé DEJLIGA DELIKATESSER Sprudlande vårkänslor s
erveras bäst på rågbröd: prova våra recept på danska smö
Buffé LÄNGE LEVE BAKELSERNA! Prinsess, Napoleon oc
h Budapest – vi guidar dig till de klassiska bakverken.
BAKA SKURNA PRINSESSBAKELSER CA 8 BITAR / ÖVER 60
MIN INGREDIENSER 4 dl vispgrädde 1 dl hallonsylt 300–400 g marsipan grön hushållsfärg majsstärkelse till kavling florsocker Bottnar 3 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl ½ dl majsstärkelse 2 tsk vaniljsocker 1 ½ tsk bakpulver Vaniljkräm ½ vaniljstång 2 ½ dl mjölk 4 äggulor ¾ dl strösocker 2 msk majsstärkelse 25 g smör GÖR SÅ HÄR 1. Bottnar: Sätt ugnen på 225 °C. ispa och socker fit. lana alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen 5–7 minuter. Låt svalna. Skär kanterna så de blir jämna och dela botten i 3 lika stora bitar längsmed. 2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och koka upp. Ta från värmen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse fit. ll ner ölken och vispa ihop, häll tillbaka i kastrullen och sjud under fortsatt vispning tills det tjocknar eller temperaturen är 85 °C. Ta från värmen och rör ner smöret. Låt svalna och lägg i kylen. 3. Vispa grädden. Vispa upp vaniljkrämen. Bred sylt på en av bottnarna. Lägg på nästa och bred ut vaniljkrämen. Lägg på den sista botten och bred ut grädden tjockt på toppen och ett tunt lager på sidorna. 4. Färga marsipanen med hushållsfärgen, tillsätt några droppar i taget tills den är ljusgrön. Pudra lite majsstärkelse på bänken och kavla ut marsipanen till en 2–3 mm tjock platta ca 40 x 30 cm. Täck längden med marsipanlocket och skr ort överöi arsipan. ra e orsocker. Stll kallt minst en timme och skär sedan upp i bitar med en vass kniv. Sessornas favorit ”Grön tårta” var det första namnet och receptet fanns med i husmorsklassikern Prinsessornas kokbok från tidigt 1900-tal. Men eftersom prinsessorna som boken är döpt efter (Astrid, Märta och Margaretha) var så förtjusta i den bytte den snabbt namn och är idag Sveriges kanske mest älskade tårta: det säljs en halv miljon om året. I Danmark finns förresten en kusin till prinsesstårtan, dock med ett mindre tjusigt namn. ”Gåsebryst” kallas den där – gåsbröst, alltså – och istället för grön marsipan täcks den med vit eller ljusrosa marsipan. KOM IHÅG Recepten är anpassade för att bakas i över- och undervärme – använder du varmluft så sänk temperaturen med ca 25 °C. 31 BUFFÉ #03/2022
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match! Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR En glutenfri nyhet, miljömär
kt lax, frysta favoriter och ICA Kökets bästa tips för p