BUFFÉ BESÖKER STARTSKOTTET FÖR LIS mejeri gick år
2013 när Rina och Johan nyligen hade träffats och spontant gick på en husvisning. Inte vilken visning som helst, utan den av det stora hus som fram till 30-talet var mejeri och nu varit obebott i 50 år. Där och då sa det bara klick. Rina blickar tillbaka: – Jag ringde Johan typ tre gånger på visningen när jag hade gått vilse och frågade ”var är du någonstans?” Så stort kändes det gamla huset. Men på något sätt talade det till oss. Det var först mejeri, sedan tvätteri och nu aptitreteri. ATT VÄLJA LOKALA producenter har varit en självklarhet från dag ett. Johan och Rina jobbar nästan uteslutande med färskvaror inom det egna postnumret och när det kommer till kött har de alla tänkbara producenter runt husknuten. Inom tre kilometer finns det gris, oxe, hjort, lamm, kyckling, kalkon och jägare. – Det känns så ovärt att till exempel en vattenmelon ska få resa mer under sitt liv än jag under mitt, menar Johan. PÅSKEN ÄR EN viktig högtid för Lis Mejeri. På menyn står som vanligt klassiker – utan krusiduller men med en twist. När det kommer till högtidsmat förknippas den lätt med tradition och igenkänning snarare än förnyelse och innovation – samma gamla rätter lagas på samma gamla sätt. Men hur kan man göra för att förnya sig och tänka nytt? Johan och Rinas devis är enkel men viktig: – Efter maten borde man samlas för att tillsammans begrunda smörgåsbordet. Den mat som inte rörts efter att en hel släkt tagit mat ska till nästa år tas bort och lämna plats för något nytt. Sedan äter vi generellt för lite grönt på högtiderna. Prova att smaksätta rostade rotfrukter på samma sätt som du brukar krydda revbensspjällen, för det är ju i grund och botten kryddorna som är det goda. FÖR PÅSKRECEPTEN TILL Buffé har Lis Mejeri gjort precis det – plockat bort allt som inte behövs, men behållit de goda smakerna. För en riktigt god påsk! / VEGETARISK PASTEJ MED CHILIPICKLAD GURKA 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 gula lökar 250 g champinjoner 100 g smör 1 förp svarta bönor 380 g 1 dl vispgrädde 1 ½ msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad 1 ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar ev tryffelolja Chilipicklad gurka ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 1 msk chiliflakes 1 msk gula senapsfrön 1 msk fänkålsfrön 250 g snackgurka GÖR SÅ HÄR 1. Chilipicklad gurka: Koka upp ättika, socker, chiliflakes, senapsfrö, fänkålsfrö och 2 dl vatten. 10 BUFFÉ #03/2023 Låt svalna. Dela gurkan längsmed och lägg i en burk. Häll över den kalla lagen. Låt stå i kylen 2–3 timmar före servering. 2. Skala och skär lök och champinjoner i mindre bitar. Bryn smöret i en vid kastrull och tillsätt lök och champinjoner. Låt fräsa ca 5 minuter på medelvärme. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt bönor, grädde, timjan, salt och peppar i kastrullen. Koka ihop ca 3 minuter. Mixa slät och smaka ev av med tryffelolja. Häll upp i en form eller skål. Låt svalna och ställ i kylen minst 4 timmar före servering. 3. Sila bort lagen från gurkorna men spar kryddorna. Lägg upp gurkorna på ett fat och toppa med kryddorna. Servera till pastejen. TIPS Pastej över? Den håller ca 4 dagar i kylen. Servera tillsammans med bröd.
Buffé INKOKT POTATIS Potatis med mer potatis, och
krämig laxmajonnäs! En ny favorit till årets påskbord.
Buffé GREKISK BOWL Blunda och dröm dig bort till s
ydligare breddgrader med en matig salladsbowl!
Buffé LANGOS MED BANAN Krispig frityr, söt banan o
ch svalkande glass. En tolkning på friterad banan – i la