Buffé INKOKT POTATIS Potatis med mer potatis, och
krämig laxmajonnäs! En ny favorit till årets påskbord.
VÄLJ SVENSKT STYLING LINDA BERLIN FOTO ROLAND PER
SSON HÄRIFRÅN: MOLLÖSUND I havet utanför Orust i den bohuslänska skärgården odlas några av landets godaste blåmusslor. Buffé fick en saltstänkt tur! UNDER 1970-TALET tog forskare på göteborgsuniversitetet Chalmers de första stegen mot vad som idag är svensk musselodling och redan 1979 startade bohuslänningen Anders Granhed landets första musselodling utanför Orust. Idag är Scanfjord en helt ekologisk verksamhet, där allt från skörd till sortering, tvätt och paketering sker i det lilla samhället Mollösund. Anders berättar mer om varför just hans musslor både gör och smakar så gott. Berätta, vad utmärker er musselodling? – Vi använder ett hållbart odlingssätt i form av kravmärkt repodling av ekologiska musslor, en betydligt mer skonsam process än att exempelvis skrapa upp musslor och på så vis skada havets botten. Hur kommer det sig att musslor ibland benämns som havets reningsverk? – Musslor hjälper oss att behålla rätt balans i havet genom att äta växtplankton som innehåller kväve samt fosfor – två ämnen som i för hög halt kan orsaka bland annat syrebrist på våra havsbottnar. Här på Orust har vi exempelvis sett att miljön i fjordarna där våra odlingar är belagda har påverkats positivt i form av klarare vatten och ökat siktdjup. Vad händer med eventuellt svinn från odlingen? – Det mesta av vårt svinn går till lantbruket som jordförbättring, men även för tillverkning av spännande produkter som musselmjöl, musselfond och musseljuice. Det pågår även innovativa forskningsprojekt för att exempelvis göra betong av musslor. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det har varit en väldigt spännande resa ända från start, med såväl uppgångar som fall. Men det fina är att det inte finns någon exakt vetenskap – naturen förändras konstant och vi måste ständigt vara beredda att anpassa oss efter den. Hur äter du helst dina musslor? – Vinkokta serverade som moules frites, men även gratinerade musslor är en favorit. / Recept på vitlöksgratinerade musslor hittar du på buffe.se 19 BUFFÉ #03/2023 Foto Katja Ragnstam Håll utkik efter Från Sverige-märkningen när du handlar blåmusslor. VÄLJ SVENSKT
Buffé GREKISK BOWL Blunda och dröm dig bort till s
ydligare breddgrader med en matig salladsbowl!
Buffé LANGOS MED BANAN Krispig frityr, söt banan o
ch svalkande glass. En tolkning på friterad banan – i la