VARDAG finns i olika mer eller mindre närbesläkta
de varianter runt om i världen, som den franska ”boeuf Lyonnaise” eller danskarnas ”brændende kærlighed” – brinnande förälskelse – som har potatismos, bacon och friterad lök på tallriken. Och från Wales kommer ”Miser's feast” med ugnsbakad potatis och fläsk. Pytt i panna är otroligt tacksam att variera: man kan reda den med grädde till en pytt Bellman, man kan blanda i ägg till en biff Greta och vill man lyxa loss med fint kött som ryggbiff eller oxfilé kan man satsa på krogklassikern biff Rydberg. I vår variant använder vi dock en riktig vardagshjälte – korv. YTTERLIGARE EN TROTJÄNARE med potatis är den frasiga raggmunken, döpt efter sin ”raggiga” yta och en stekpanna som kallas munkpanna. Raggmunken har även den många internationella släktingar, som tyskarnas ”kartoffelpuffer” eller lettländarnas kartupellu pankukas, men i Sverige har den specifikt svenska tillägg i form av rökt fläsk och lingon. Raggmunk blandas ofta ihop med rösti, men ett bra knep att skilja dem åt är att raggmunken är en potatispannkaka med ägg, medan rösti bara innehåller potatis. PANERAD FISK ÄR en rätt med gamla och religiöst färgade anor – och ett bevis på att människor i alla tider varit som tokiga i frasig mat. Till Europa tros rätten ha kommit via judiska invandrare som stekte panerad fisk på torsdagen för att äta kall under fredagens sabbat utan att bryta mot några regler. I Sverige är vi många som förknippar den med skolmaten – gratis skolmat infördes 1973 och fisk med kall sås är allt sedan dess ett stående inslag på menyerna, alltid med kokt potatis. DEN GULA, MUSTIGA ärtsoppan är synonym med både Erik XIV och torsdagar. Ärtor är en av våra äldsta kulturväxter och rätten har spårats hela vägen till 1200-talet. Från början var det mer gryta än soppa och att denna anrättning åts just på torsdag lär bero på att Sverige var ett katolskt land som fastade på fredagar. Bäst att ladda upp rejält alltså! Pannkakstillägget är däremot ett senare påhitt som kom till eftersom rätten då blev enklare att sälja på restaurang. HUSMANSKOST HAR OFTA vardagsprägel – ordet kommer från tyskans ”Hausmannskost” som betyder just enkel kost – men det finns några partyprissar även i den här kategorin. Som oxrullader, en lyxig och pysslig festmiddag som passar lika bra på fredagsmyset som på söndagsmiddagar med släkten – legendariske Stockholmskrögaren Nils Emil Ahlin påpekade helt korrekt i sina memoarer från 2004 att ”oxrullader brukar även barn tycka mycket om”. Tidiga recept innehåller ofta späck som rullas in i nötköttet, men numera är det vanligare med bacon eller skinka. Mixen av salt och sött är dock ett måste för att det ska bli typiskt svenska rullader. Till våra rullader har vi svartvinbärsgelé, kraftfull dijon och rökigt bacon. Mums! / 10 BUFFÉ #10/2023 MÅNDAG Pytt i panna TISDAG Raggmunk med fläsk
Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl