Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
VÄLJ SVENSKT HÄRIFRÅN: LANDSKRONA Både mångsidigt
och riktigt gott. Svamp är en fantastisk gröda! Följ med till skånska Saxtorp där det fullkomligt kryllar av svamp i odlingsbäddarna. UTANFÖR LANDSKRONA I Skåne driver familjen Pedersen sedan 2002 Saxtorp Svamp som satsar stort på utveckling och produktion av fl era olika svampsorter. De är dessutom ett av Sveriges första svampföretag certifi erade av Svenskt Sigill och odlar sin svamp helt utan kemiska bekämpningsmedel. Vi fi ck en pratstund med mykologen Rikard Pedersen! Hur växer svamp? – Generellt så behövs det någon näring samt fukt för att svampen ska växa. När den har rätt förutsättningar så växer mycelet, som är själva svampen, och bildar små fruktkroppar. Dessa fruktkroppar är det vi kallar svamp och deras uppgift är att sprida sporer för svampens fortlevnad. En del svampar, som till exempel champinjoner, behöver inget ljus för att växa medan exempelvis ostronskivling är beroende av ljus för att bli stor och fi n. Hur går det till när ni odlar svamp? – Vi köper in bäddar där svamparna ligger och växer i mörka, fuktiga utrymmen. I våra odlingsrum vattnar vi och justerar klimatet så att det ska vara så bra förutsättningar som möjligt. Svamparna dubblerar sin storlek varje dygn, så det gäller att vara redo! Plockningen är helt avgörande för svampens kvalitet, de står ofta i små grupper och det gäller att plocka dem vid precis rätt tillfälle, när svampen är som allra bäst. Varför ska man välja svensk svamp? – För att gynna den inhemska matproduktionen! Om det inte fi nns en efterfrågan så kan inte vi matproducenter bedriva våra verksamheter. Vad skiljer kastanjechampinjon och portabello från champinjon? – Kastanjechampinjonen, även känd som skogschampinjon, är en brun champinjon som plockas när den är sluten. Portabello är en fullvuxen öppnad kastanjechampinjon som växt lite längre och då även har lite mer smak. Vad lagar du helst med svamp? – Portabello är en favorit, gärna fylld med exempelvis ost, bacon, lök och tillagad på grillen. Eller serverad som hamburgare, det är supergott! / Håll utkik efter Från Sverige-märkningen när du handlar svamp. VÄLJ SVENSKT 17 BUFFÉ #10/2023 Foto Katja Ragnstam Styling Charlotta Norlén Foto Emma Shevtzoff Recept på portabelloburgaren Little Italy burger hittar du på ica.se/buffe
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl