AKTUELLT: RENA RAMA RISET LILLA RISLEXIKONET UTBL
ICK Är risets potential underutnyttjad i Sverige? Vad har riset för politisk betydelse i Kina? Och hur tillagar man ris på kinesiskt vis? Det är några av de frågor som besvaras i avsnittet Ris på bordet – en säkerhet för makthavare av Sveriges Radio-programmet Kinapodden. Programledaren Axel Kronholm tillsammans med matskribenten och kokboksförfattaren Karin Lei, kinakommentatorn Hanna Sahlberg samt kinakorrespondenten Björn Djurberg lär oss allt om risets innebörd i Kina, från hur det kom att bli en viktig komponent i den politiska frågan om matsäkerhet till vilka rissorter som faktiskt är de vanligaste i landet. Du hittar avsnittet på sverigesradio.se Arborioris Ett rundkornigt ris från Italien med krämig textur. Används främst i maträtten risotto. Liknande rissorter är avorioris samt carnaroliris. Basmatiris Ett långkornigt ris med smala gryn, nötig smak och fast textur. Används framför allt i det indiska och bengaliska köket. Grötris Ett rundkornigt ris med klibbig, grötig textur. Används till gröträtter som risgrynsgröt men går även bra att använda till risotto. RECEPT Trendsäker nostalgi Krispiga paprikor som fylls med bland annat smakrikt ris och säsongens grönsaker och sedan bakas mjuka och saftiga i ugnen – för vissa en vanlig vardagsrätt och för andra ett minne blott från det ljuva 70-talet. Oavsett vilket kan vi i höst med säkerhet fastslå: fyllda paprikor har återtagit sin plats på trendbarometern! FYLLDA PAPRIKOR MED RIS 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 paprikor 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 3 selleristjälkar 1 liten zucchini 2 msk tomatpuré 2 tsk chilipulver 1 tsk torkade örter t ex timjan eller basilika 1 dl råris 1 grönsaksbuljongtärning 1 ½ dl hackade oliver 1 ½ dl hackade valnötter 1 ½ dl riven parmesan olivolja, salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka selleri och zucchini. Stek lök, vitlök, selleri och zucchini i 2 msk olja ca 10 minuter tills allt mjuknar. Tillsätt ris, tomatpuré, chilipulver och örter. Fräs ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt 2 ½ dl vatten och smulad buljongtärning. Sätt på lock och låt koka ca 10 minuter eller tills riset är mjukt. Rör ner oliver, nötter och ost. Smaka av med salt. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Skär bort toppen på paprikan som ett lock och gröp ur kärnorna. Lägg paprikorna i en ugnsform ca 20 x 25 cm. Fyll dem med risblandningen och lägg på toppen av paprikan. Ringla över 2 msk olja och häll ½ dl vatten i formen. Ställ in i nedre delen av ugnen 25–35 minuter eller tills paprikorna är mjuka. Jasminris Ett långkornigt matris från Thailand med klibbig textur. Passar utmärkt till rätter som äts med pinnar eller händerna. Råris Ett opolerat risgryn rikt på vitaminer, mineraler och fibrer. Kallas även för fullkornsris och finns i färgerna brunt, rött och svart. Sushiris Ett rundkornigt ris från Japan med klibbig textur som liknar grötriset. BUDGETTIPS Istället för parmesan: välj en billigare ost eller använd den ost du har hemma. 6 BUFFÉ #10/2023 Risligt intressant
Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl