Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
BASKISK CHEESECAKE MED KAFFE OCH CHOKLAD 10 STYCK
EN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 450 g färskost 1 ½ dl strösocker 3 ägg 3 ½ dl vispgrädde 100 g mörk choklad 4 msk starkt kaffe 2 msk vetemjöl 1 msk kakao vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250 °C. Vispa ihop färskost och socker till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. 2. Koka upp grädden och ta från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Rör ner kaffe, mjöl, kakao och vispa ihop. Vänd ner i färskostvispet. 3. Häll i 10 stora muffinsformar och grädda högt upp i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna och ställ i kylen minst 2 timmar. 4. Servera med lättvispad grädde. PUMPACHEESECAKE MED LÖNNSIRAP 10 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 75 g smör 200 g digestivekex 1 msk rörsocker 1 tsk malen kanel 1 tsk malen kardemumma Fyllning 500 g skalad och urkärnad butternutpumpa 500 g färskost 1 dl rörsocker ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 ½ dl crème fraiche 1 tsk finrivet limeskal 1 krm salt 2 ägg lönnsirap och finrivet limeskal att toppa med GÖR SÅ HÄR BUDGETTIPS Istället för lönnsirap kan du använda ljus sirap. 1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt svalna lite. Mixa eller krossa kexen fint och blanda med smör, rörsocker, kanel och kardemumma. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. 2. Fyllning: Skär pumpan i små tärningar. Lägg i en kastrull och fyll med vatten så det täcker. Koka mjuka ca 15 minuter. Häll av och låt svalna. Mosa till en puré. Vispa ihop färskost med rörsocker, strösocker och vaniljsocker med elvisp. Vänd ner crème fraiche, pumpapuré, limeskal och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en jämn smet. 3. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen 50–60 minuter. Den ska fortfarande vara lite dallrig men inte lös. Låt svalna. Ställ i kylen minst 2 timmar. Toppa med lönnsirap och limeskal vid servering. TIPS Du kan också använda pepparkakor istället för digestivekex. VÄLJ SVENSKT Håll utkik efter Från Sverige-märkningen när du köper pumpa. 19 BUFFÉ #10/2023
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl