AKTUELLT: RENA RAMA RISET RIZWAN QADERY Den kokbo
ksaktuella och självlärda hemmakocken och matkreatören Rizwan Qadery får sina instagramföljare på fall med aptitretande bilder på ambitiösa anrättningar. Med sina rötter i Bangladesh har han dessutom en lite extra stark relation till spannmålet ris! Hej Rizwan, vad betyder ris för dig? – För mig är ris synonymt med trygghet. Det är det mest centrala och det som utgör grunden i det bengaliska köket – och såklart även under min uppväxt. Än idag består många av mina favoriträtter av just ris. Vad är det som är så fantastiskt med ris? – Jag älskar att det är så mångsidigt och att det går att tillaga på så många olika sätt! Det är otroligt kul att se hur olika kulturer tillagar samma råvara: stekt, kokt, ångat och smaksatt med det bästa från naturen eller bara som det är. Det är en perfekt grund för att bära fram smaker! Hur äter du helst ris? – Till vardags är det svårt att slå nykokt ris med någon av mina bengaliska favoriter: grönsaksrätten bhorta, kycklinggrytan murghi bhuna eller linsgrytan dal. Det ska såklart också finnas egengjorda chutneys och achar, som är bengaliska pickles, på bordet. Och om det vankas fest, då måste jag ha en god biryani – kryddigt, luftigt ris med lamm. Vilka ristrender ser du just nu? – Fler börjar öppna ögonen för klassiska risrätter som biryani, dolma och tadhig och vill testa att laga dessa hemma. Inte så konstigt med tanke på hur goda de är! Fler börjar även intressera sig för och vill lära sig mer om olika rissorter. BOKTIPS NYTT I BOKHYLLAN Missa inte tävlingen om boken Ris på sidan 39. Krispigt, fluffigt och allt däremellan. I Tove Nilssons nya kokbok fylls 250 sidor med allt från mängder av matnyttig ris-fakta till älskvärda recept med det betydelsefulla sädesslaget i fokus: från den krämigaste italienska risotton till knaprigt friterade riskorn i en thaisallad. 7 BUFFÉ #10/2023 Foto Simon Bajada Trendsamtalet
Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl