Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig VARDAG MÅNDAG VEGETARISKT Pytt i panna är enkelt att göra vegetariskt – välj vegokorv istället! PYTT I PANNA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 kg fast potatis 3 stora gula lökar 600 g korv 4 ägg 1 kruka persilja smör, rapsolja salt, svartpeppar inlagda rödbetor och saltgurka till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär potatisen i ca 1 x 1 cm stora tärningar. Lägg i en bunke med kallt vatten. Häll av och skölj potatisen, låt rinna av. Skala och hacka löken. Skär korven i ca 1 x 1 cm stora tärningar. 2. Stek potatisen i omgångar i olja och smör tills den är mjuk och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt löken och stek några minuter tills den mjuknar. Lägg potatis och lökfräset på en tallrik. Stek korven i samma stekpanna. Blanda ner potatis- och lökfräset. 3. Stek äggen i lite smör. Hacka persiljan och strö över pytt i pannan. 4. Servera pytten med ägg, rödbetor och saltgurka. TISDAG RAGGMUNK MED FLÄSK 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 dl vetemjöl 4 dl mjölk 2 ägg ½ tsk salt 900 g fast potatis 400 g skivat rimmat stekfläsk smör lingonsylt till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 125 °C och sätt in en plåt. 2. Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan och vänd ner i smeten. 3. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Klicka ner smeten och stek raggmunkarna i omgångar. Håll dem varma på plåten i ugnen. 4. Stek fläsket i lite smör ca 2 minuter på varje sida tills det är gyllene. 5. Servera raggmunkarna med stekt fläsk och lingonsylt. ONSDAG FISKPANETTER MED DILLSÅS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 500 g torskfilé utan skinn 1 dl vetemjöl 1 ägg 3 dl panko eller ströbröd smör, rapsolja salt kokt potatis och citronklyftor till servering Dillsås 3 dl crème fraiche 1 msk finrivet citronskal 3 msk finhackad dill 3 msk hackad kapris GÖR SÅ HÄR 1. Rör ihop alla ingredienser till såsen och krydda med 2 krm salt. 2. Skär fisken i 8 bitar. Blanda mjöl och 1 tsk salt på en tallrik. Vispa upp ägget i en skål och lägg panko på en tallrik. Vänd fisken i mjöl sedan ägg och sist panko. Stek fisken i smör och olja tills den är gyllene. 3. Servera fisken med potatis och dillsåsen. Toppa gärna med extra dill. TORSDAG ÄRTSOPPA 4 PERSONER / ÖVER 12 TIM INGREDIENSER 5 dl torkade gula ärtor 1 gul lök 2 kryddnejlikor 900 g rimmad fläsklägg ½ msk torkad timjan ½ msk torkad mejram salt GÖR SÅ HÄR 1. Lägg ärtorna i blöt i 2 ½ liter vatten. Ställ dem i kylen i minst 12 timmar. 2. Häll av ärtorna och skölj noga i kallt vatten. Lägg i en kastrull med 2 ½ liter vatten och koka upp. Skumma av och ta bort de ärtskal som flyter upp till ytan. 11 BUFFÉ #10/2023 3. Skala löken, stick i kryddnejlikorna i löken och lägg ner i kastrullen. Skär bort skinnet och bena ur fläskläggen. Skär köttet i två bitar och lägg ner med benet, timjan och mejram. 4. Låt koka på låg värme ca 2 ½ timme under lock. Rör då och då. Skumma av då och då. 5. När fläsket är klart och har en innertemperatur på ca 80–85 ˚C, ta upp fläsket ur soppan och skär det i tärningar. Lyft upp benet. Lägg tillbaka fläsktärningarna i ärtsoppan. Koka upp och smaka av med salt, späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock. Servera gärna med senap. FREDAG OXRULLADER 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 140 g skivat bacon 2 hela saltgurkor 1 rödlök 600 g lövbiff 2 msk dijonsenap 1 msk smör 1 köttbuljongtärning 3 dl vispgrädde ½ msk majsstärkelse 1 msk svartvinbärsgelé salt, svartpeppar potatispuré, svartvinbärsgelé och inlagd gurka till servering GÖR SÅ HÄR 1. Halvera baconet. Skär saltgurkorna i stavar. Skala och skiva löken. Lägg ut lövbiffen och bred på senap. Fördela bacon, saltgurka och lök på köttet. Rulla ihop dem hårt och fäst med en tandpetare. 2. Bryn rulladerna i smör och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så att det precis täcker, ca 5 dl, och smula ner buljongtärningen. Koka på låg värme under lock ca 30 minuter. 3. Lyft upp rulladerna ur buljongen, ta ur tandpetarna. 4. Koka ihop buljongen ca 10 minuter. Tillsätt grädde och koka ihop ytterligare 5 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut. Smaka av såsen med gelé, salt och peppar. 5. Lägg i rulladerna i såsen och koka upp. Servera oxrulladerna med potatispuré, svartvinbärsgelé och inlagd gurka.
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl