Buffé ÄRTSOPPA Att koka egen ärtsoppa må ta lite t
id – men det är det värt! Dessutom är det riktigt billig
Buffé OKONOMIYAKI En kålpannkaka kanske inte låter
så roligt, men denna japanska variant med smakrik sås ä
Buffé KIKÄRTSBOLOGNESE Vegofiera köttfärssåsen så
blir den både billigare och mer klimatsmart! Dessutom äl RÄTT PÅ 3 SÄTT KIKÄRTSBOLOGNESE 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 morötter 4 selleristjälkar 2 msk olja 1 tsk torkad rosmarin 1 dl strimlade soltorkade tomater 380 g krossade tomater 1 förp kokta kikärtor 380 g 400 g stora pastasnäckor salt, svartpeppar riven parmesan att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Skala lök, vitlök och morot. Finhacka lök och vitlök. Hacka morot och selleri. Stek lök, vitlök, morot och selleri i oljan ca 5 minuter. Tillsätt rosmarin, soltorkade tomater, krossade tomater och 2 dl vatten. Låt koka ca 10 minuter utan lock. Häll av och skölj kikärtorna, låt rinna av och tillsätt. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter och mosa kikärtorna lätt. 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1–2 dl pastavatten. Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet. Toppa med parmesan. BLOMKÅL- OCH SVAMPBOLOGNESE 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 3 vitlöksklyftor ½ blomkål 250 g champinjoner 3 msk olja 2 tsk chilipulver 2 msk tomatpuré 1 grönsaksbuljongtärning 380 g krossade tomater 1 msk dijonsenap 1 dl finhackad persilja 400 g rigatoni salt, svartpeppar riven parmesan att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka vitlöken. Riv blomkål och champinjoner grovt. Stek vitlök, blomkål och champinjoner i oljan i en stor stekpanna eller gryta tills det får lite färg. Tillsätt chilipulver, tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter. 2. Rör ner krossade tomater, smulad buljongtärning, dijonsenap och 2 dl vatten, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1–2 dl pastavatten. Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet. Toppa med persilja och parmesan. SVINNSMART Spara oljan från de soltorkade tomaterna och använd i en salladsdressing. 32 BUFFÉ #10/2023 iK tr ä k o b s g ol e n es