Bumsen 1
TEXT & FOTO NEIL COSTIGAN ML 2661430 Lofotens väg
ar slingrar sig fram i ett bedövande vackert landskap. Dag 3 Till Riksgränsen och Vassijaure. 350 km. Gruppen splittras mer av en händelse än avsiktligt, själv kör jag fel i en korsning. Halva gänget tog 30 minuters färjan till Melbu utefter den gamla E10:an medan resten av gänget tog den nybyggda vägen genom en nationalpark vilket var mycket speciellt. Det är helt uppenbart vad som slutar i Vassijaure. 60 km nylagd asfalt och ett antal tunnlar. Längs vägen fanns endast ett fåtal byggnader. En av tunnlarna var 7 km lång och nästan så kall att jag behövde slå på handtagsvärmarna. En bra del av vägen löper genom en trång klyfta med höga klippor som reser sig 600 m på respektive sida av vägen. Frusna sjöar i det vackra vinterlandskapet, men mitt i sommaren! Lofotens popularitet åskådliggörs tydligt genom det faktum att två mycket stora kryssningsfartyg låg förtöjda i Stamsunds hamn, en av de hamnar som bl.a. anlöps av den välkända Hurtigrutten. Från fartygen skickades ett antal bussar iväg för diverse upplevelser och äventyr och vi mötte 6-7 efter vägen. Utsikten är spektakulär och nära slutet av Lofotens kedja av öar liknar landskapet mer fastlandet, med tallskogar och sjöar. De högre snöklädda bergen runt Narvik dominerar utsikten. resk �skehamn. Alla bilder du tar är de�nitivt vykortsaktiga. Jag tröttnar snart på att stanna och ta bilder eftersom det redan bakom nästa vägböj �nns minst lika �na och än mer spektakulära scener. Vindlande vägar längst ut på Lofoten. Vi möter mängder av andra mc förare och även betydande mängder av tyska och holländska husbilar. Lofoten tycks helt enkelt vara ett motorcyklarnas Mecka. Vi stannar över natten på en intressant och historisk plats, Nusfjord. 10 km från huvudvägen, nere vid sidan av fjorden, �nner vi ett komplett historiskt �skeläger som sköts som ett hotell och där bor vi i renoverade �skestugor. Middagen i �skrestaurangen består av nykokt färsk torsk i vitvinsås. Det är tidigt på säsongen så vi har stället mer eller mindre för oss själva. En liten bit av himmelen och vår ut�ykts absoluta höjdpunkt tycker jag, http://www.nusfjord.no/ Vi följer E 10 och svänger av mot Sverige alldeles innan Narvik och styr vidare mot bergen på breda men slingrande vägar omkring 50 km. Vid Riksgränsen åkte de fortfarande skidor och säsongen pågår ända till midsommar! Vi är ensamma på vår förläggning i Vassijaure, beläget ca 8 km från Riksgränsen. Efter några frustrerande ögonblicks försök att sätta på TV4 för att kunna se EM fotbollen satsade vi istället på ett bastubad. Därefter bjöds det pasta med en sås på rökt lax ackompanjerad av Skotsk och Irländsk whiskey. Bushmill 12 blev klar favorit. Två BMW bikers från Narvik kom upp och hälsade på oss. En av dem är historielärare och ger mig en fascinerande historiebeskrivning avseende regionen och i synnerhet av de berömda sjöslag som inträffade i Narviks omgivningar under andra världskriget. Dag 4 Hem till Luleå. 470 km. Vi börjar färden i kalla vindar eftersom vi är ovanför trädgränsen, i ett blekt och klippigt landskap, bergen består av grus och stenar och vägen går längs stora sjöar som fylls på av den pågående snösmältningen. Mycket låg tra�kintensitet och vägarna är snabba och tomma. Alla utom jag som var alldeles för dåligt utrustad för ett kallt juniväder byter om till varmare handskar och extra tröjor. Det är 150 km till gruvstaden Kiruna där en av våra gruppmedlemmar bjuder på ett värmande svenskt ”�ka”starkt kaffe, kanelbullar och smörgåsar. Tack så mycket Björn! Bestämde oss för att ta en vacker väg hem och svängde österut söder om Kiruna och kör sedan vidare genom ändlösa skogar och kör längs med ett par älvar. Vi stoppar i Jokkfall, vid ett stort vattenfall beläget efter Kalixälven med ett utsökt lax�ske. Vi njöt av dagens fångst i form av gravad lax på smörgåsar. Jokkfall Resans sista bränslepåfyllning görs i Överkalix och vi tar farväl av varandra och styr vidare hemåt. Slutkommentar: inget regn, inga problem med motorcyklarna, en fantastisk weekend som jag inte kommer att glömma på länge. Lägg dessutom till ett intag Omega 3 som räcker ett helt år. BUMSEN 1 – 2009 5