Buffé SEPTEMBER
Buffé ÄLSKADE KNÖL
POTATIS någon gång eller känner någon som gör det
. Det blir mer än bara ett paket du väljer i butikshyllan, förklarar han. POTATISEN KOM TILL Sverige under 1600-talet och har med sin långa tradition som baslivsmedel varit en viktig del i kosten sedan 1800-talet. Idag ses den gula knölen som så mycket mer än bara mjölig eller fast. Trender kommer och går, det pratas mer än någonsin om de specifika sorterna och deras olika smaknyanser och utbudet växer så det knakar. – Om man börjar köpa en påse med amandinepotatis eller rattepotatis ska det mycket till innan man går tillbaka till att köpa lösviktspotatis, det blir som ett intresse på samma sätt som för till exempel ett vin eller ett öl, förklarar Anders. L.E.V & CO BÖRJADE SOM ett familjeföretag med odling på gården och har idag vuxit till en potatisindustri med 20 anknutna odlare i trakten och över 30 anställda. – Vi fokuserar idag allt på packeridelen och att ta fram nya potatissorter. Här görs årligen provodlingar för att ta fram nya relevanta sorter där 20–25 nya odlas och gallras ner till en till två som klarar testerna och slutligen hamnar i grönsaksdisken. För knappt tio år sedan, när det började komma många nya sorter, var det mycket fokus på utseende och bland annat rödköttiga och blåköttiga varianter var populära, men den trenden har vänt. – De senaste två till tre åren har vi märkt att många vill ha vanlig gul potatis, men med stora smakskillnader. Så nu fokuserar vi mer än någonsin på smaken snarare än att den ska se ut på ett visst sätt. Det är så kul att jobba med just utvecklingen, att ta fram nya, spännande sorter och utveckla produkten, snarare än att bara låta potatisen vara en oföränderlig råvara, berättar Anders. KING EDWARD OCH Asterix är potatisnamn som kanske känns bekanta. Men likt andra grödor utvecklas potatisutbudet ständigt och dessa två klassiker är numer ovanliga i grönsakshyllan då de har fått göra plats för nya, modernare sorter. – King Edward var den ohotat största potatisen i Sverige för ett antal år sedan, men den finns knappt kvar idag. Ska man vara krass är det helt rätt, det är en sort med bedrövlig odling som kräver väldigt mycket bekämpning och ger alltför dålig avkastning, förklarar Anders. Potatisodlingen är mer miljövänlig än många andra livsmedel då den har snål vattenförbrukning och kan odlas i stora delar av landet och alltså kräver minimal transport. Mycket har hänt på hållbarhetsfronten och idag är odlingen i Sverige totalt sett mycket mer hållbar än vad den var för tio år sedan. Att just hållbarhet är en viktig aspekt när nya sorter tas fram råder det därmed inga tvivel om. – Vi lägger mer fokus på hållbarhet nu än tidigare. Och potatisen används till mycket annat än de påsar vi ser i butik – potatis som sorteras bort blir till bland annat stärkelse och biogas. Vi kan ta vara på alla restprodukter och göra något bra av dem. NEJ, POMMES FRITES växer inte på träd. Och de smakar ännu godare när man väl känner till var de kommer från. / 14 BUFFÉ #09/2020 ANDERS ERIKSSON BOR: Örebro GÖR: Driver L.E.V & Co ANTAL ANSTÄLLDA: 30 SKÖRD POTATIS PER ÅR: Ca 25 000 ton FAVORITRÄTT MED POTATIS: Potatisgratäng FAVORITSORT: Anya och melody Efter fem månader i jorden är det äntligen dags att skörda de älskade delikatesserna.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé EN SÖT PÄRONSYMFONI
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé KORVENS COMEBACK
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING