Buffé SEPTEMBER
SMAK Fänkål TRE TIPS Gott, friskt och krispigt! L
AX MED FÄNKÅL OCH GRAPEFRUKT Perfekt på buffén: Toppa gravad lax med tunt hyvlad fänkål, grapefrukt och avokado. Strö över lite svarta sesamfrön och klippt krasse. POTATIS- OCH FÄNKÅLSRÅRAKA Potatisfavorit på nytt sätt: Smaksätt rårakan med lite riven fänkål. Riv potatis och fänkål och krama ur vätskan. Stek små rårakor i smör och olja, krydda med salt. Toppa gärna med rom, crème fraiche och hackad lök. FÄNKÅLSSALLAD MED DILL OCH CITRON Ett uppfriskande tillbehör: Hyvla fänkålen tunt och lägg i isvatten 15 minuter. Låt rinna av och blanda med grönsallad, hackad dill, olivolja, citronjuice, salt och peppar. FÖRVARA RÄTT Förvara fänkålen i kylskåp, helst i plastpåse, i upp till två veckor. ALLT DU BEHÖVER VETA VAD SOM FRÅN början var en vanlig farmaceutisk växt runt Medelhavet har idag blivit en viktig ingrediens och smaksättare även i Norden, då i versionen sötfänkål med den vita, knubbiga knölroten. Fänkålen är, trots sitt namn, inte en kålsort utan tillhör samma släkte som morötter, dill och persilja – vilket syns på grönsakens blast. Fänkålen har en frisk, sötaktig smak med kryddiga toner av både citrus och lakrits, och används såväl rå som torkad. Samtliga delar av fänkålen är ätbara, från roten till stjälken, bladen, dess frön och blommor. SMAKKOMPISAR Citron Potatis Fisk & Skaldjur EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buff é guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skaff eri: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. RECEPT Visste du att... … fänkål växer vilt längs kuster och på bergssluttningar runt Medelhavet? … det var först på 70-talet som man började odla fänkål i Sverige? … fänkålen är extra viktig i det italienska köket? … fänkålens stjälk kan bli över två meter hög? POTATIS- OCH FÄNKÅLSGRATÄNG 4–6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 fänkål à ca 250 g 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 3 msk smör 2 msk hackad timjan 500 g fast potatis 4 dl vispgrädde 2 dl mjölk (3 %) 1 tsk salt 2 dl panko 2 dl riven Gruyère eller Comté GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala lök och v l k it ö . Skiva löken tunt och hacka vitlöken. 2. Stek fänkålen och löken i smör på medelvärme ca 20 minuter tills allt är mjukt. Tillsätt vitlök och timjan och stek ytterligare ytterligare ca 2 minuter. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med fänkålsfräset, grädde, mjölk och salt. Häll i en smord ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen 20 minuter. 4. Blanda panko och ost och strö över gratängen. Sätt in i ugnen ytterligare 20 minuter. 9 BUFFÉ #09/2020
Buffé ÄLSKADE KNÖL
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé EN SÖT PÄRONSYMFONI
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé KORVENS COMEBACK
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING